Közélet

2009.12.22. 18:55

Közüzemi díjak: csak a távhő lesz olcsóbb Mohácson

A képviselő-testület legutóbbi ülésén meghatározták a városatyák a jövő esztendőre érvényes közüzemi díjakat, és a helyi adót mértékét. Összességében minden tétel hozzávetőlegesen a pénzromlás mértékével emelkedik 2010-től.

Máté B.

Ez alól kivételt jelent a távhőszolgáltatás: a forgalmi adó tizenhárom százalékos csökkentéséből adódó különbözetet nem „nyeli le” a szolgáltató, s mivel az távfűtés ára nem változik, így kevesebbet kell fizetniük a távfűtéses lakásokban élőknek.

A víz-, és a csatornadíj mintegy négy százalékkal emelkedik, előbbi bruttó 422, utóbbi 296 forint lesz köbméterenként a lakosság számára.

A helyi adók mértéke 4,5 százalékkal nő az ideihez képest, többek között az idegenforgalmi-, az építmény, a telek-, és a garázsadó tartozik ebbe a körbe. A kommunális adó ellenben csökken, de ez nem jelent kevesebb kiadást a családoknak. Az új hulladékkezelési rendszer bevezetése miatt ugyanis bevezetik a szemétszállítási díjat, amelyet eddig a kommunális adóval „letudhattak” a mohácsiak. Ennek mértéke függvénye annak, ki, mekkora tárolóedényt használ: egy hetvenliteres alkalmatosság ürítése nettó száznyolcvan, a 110 litereseké 285 forintba kerül – alkalmanként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!