Közélet

2010.09.28. 15:45

Kreatívok lakják be az elhagyott kesztyűgyárat

Inkubátorház nyílt Pécsen fiatal vállalkozások számára: az új lakók között van grafikai stúdió, szerkesztőség, és több nemrég alakult turisztikai klaszter is.

Kaszás Endre (DN), bama.hu

Az úgynevezett kreatív ipart támogató inkubátorház épült csaknem negyedmilliárdos beruházásban Pécsett, a Vince utcában. Az egykori kesztyűgyár épületéből kialakított létesítmény fejlesztésére 120 millió forint uniós forrású támogatást nyert el a beruházást bonyolító, az inkubátorházat működtető Kreatív Start Kft.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A falakig bontották vissza az épületet, hogy új funkciókat alakítsanak ki (fotó: Laufer László)
[/caption]

– Az egykori ipari környezetből úgynevezett barnamezős beruházás során alakítottuk ki a kreatív ágazatban érdekelt vállalkozások számára megfelelő, korszerűen felszerelt házat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy lényegében a falakig bontottuk vissza az épületegyüttest, hogy a mintegy ezerháromszáz négyzetméteren új funkciókat alakítsunk ki – mondta az elkészült fejlesztésről Pentz Mihály.

A projekt létjogosultságát mutatja, hogy az inkubátorház hétfői avatásakor már több mint kétharmad részben benépesült a létesítmény. Az új lakók között van grafikai stúdió, egy szakmai újság szerkesztősége, de a városban, illetve a régióban a közelmúltban megalakult és pályázati forráshoz jutott turisztikai klaszterek többsége is ide helyezi központját. Az első bérlők egyike Gonda Tibor, aki pályázati tanácsadással, területfejlesztéssel, turizmussal foglalkozó vállalkozásának talált itt telephelyet.

– A kezdeményezés kiváló feltételeket teremt új, induló vállalkozások számára, ezért is kezdeményeztem, hogy a régió turizmusát szolgáló új szervezetek, a Falusi Vendégfogadók Klasztere, a Dél-dunántúli Borút Klaszter, a Pécs-mecseki Borút is itt indítsák tevékenységüket – mondta Gonda Tibor.

A létesítmény 10-15 vállalkozás fogadására alkalmas. A működtetők a már említetteken kívül előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Kerámiaipari Klaszter és a Környezettudatos Építőipari Vállalkozások Klaszterének képviselőivel is.  

Akár tovább is bővülhet

Az EU-s forrást nyert fejlesztés üzemeltetői azt vállalták, hogy öt éven át a piaci árnál lényegesen kedvezőbb anyagi feltételekkel – jelenleg mintegy 60 százalékos tarifával – fogadják a kreatív ágazat induló vállalkozásait. Egy-egy vállalkozás három évig részesülhet a kedvezményben, az idő lejárta után cserélődnek majd az inkubátorház lakói. Az egykori kesztyűgyár szomszédos ingatlanai igény esetén akár a terjeszkedés lehetőségét is megteremtik.

Még csatatér a Vince utca

Az inkubátorház épülete tehát készen áll, a környék azonban még vadregényes: a májusi esőzések tönkretették a Vince utca burkolatát, ahol hamarosan meg is kezdődtek a felújítási munkálatok, de a befejezésük jelenleg bizonytalan. Az üzemeltetők és bérlők egyaránt remélik az utca áldatlan környezetének mielőbbi rendezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!