Közélet

2012.12.17. 08:18

Kubatov-videó: „A győzelem stratégiája”

A 2009-es pécsi időközi polgármester-választásról készült videón Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgató és a párt pécsi kampányfőnökének utasításai alapján listázták a helyi választókat az aktivisták.

bama

Gery Greyhound (a Mi éveink, és a Best of Gyurcsány videók készítője) „egy szigorúan belső felhasználásra szánt dokumentumfilmecskét" osztott meg a tumblr oldalán. A dokumentumfilm a 2009-es pécsi időközi polgármester-választásról szól, ahol először pörgették fel a Kubatov-módszert. A választásokat a Fidesz jelöltje, Páva Zsolt nyerte meg.

"Így dolgozik a gépezet egy vidéki város polgármester-választásának eldöntésén. "Körmendről, Győrből, Pápáról, a XI. kerületből, Kispestről, Enyingből, Vas megyéből és még számtalan helyről" összejött emberkék munkálkodnak azon, hogy megszerezzék Pécset, Kubatov Gáborral az élen. Hogy Pécs mit akar, az nagyjából le van szarva, a lényeg az, hogy Pécs meglegyen, és hogy viszlát Kati" - írja a Fidesz 2009-es pécsi időközi polgármesterválasztási kampányáról készített videó kommentárjaként Tomanovics Gergely, aki a pártnak Gery Greyhound néven évekig kampányvideókat készített.

Feljelentést tesz a Jobbik a legújabb Kubatov-videó alapján

Feljelentést tesz a Jobbik személyes adattal való visszaélés és választás rendje elleni bűncselekmény miatt Kubatov Gábor vasárnap kiszivárgott oktatófilmje alapján, mely újabb bizonyíték a Kubatov-listák törvénytelenségére és a Fidesz pártigazgatójának gátlástalanságára - írja közleményében a Jobbik. A nemzeti ellenzék egyúttal felszólítja a kormányt, hogy az újabb botrány árnyékában hagyjon fel a nemzeti konzultációnak nevezett propagandával és adatgyűjtéssel, miután nyilvánvalóvá vált, hogy ki listázza a magyar állampolgárokat, kartonnal és vonalkóddal látva el őket.

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom a Kubatov-listás videó miatt Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordul
 
 
Kísérteties videó járja be az internetet. Ezen Kubatov Gábor, a Fidesz kampánygépezetének irányítója nemcsak elismeri mindazt, amit 2010 tavaszán, a választások előtti hetekben még tagadott, de egyenesen dicsekszik vele. A 2009-ben, a pécsi időközi polgármester-választáson készült belső kampányfilmből az derül ki: a Kubatov-listák igenis léteznek.
 
A Kubatov-lista kifejezés illegális adatbázisokra vonatkozik. Ezek a listák ugyanis vélhetően nem csupán a legálisan gyűjtött és nyilvántartott választói adatokat tartalmazzák, hanem azokat is, amelyek rögzítésére, adatbázisba rendezésére sem az érintettek, sem a hatályos jogszabályok nem adtak felhatalmazást Kubatov Gábornak és a Fidesznek.
 
A videóból az derül ki ugyanis, hogy a Fidesz nyilvántartja a választók neve és címe mellett azt is, ha az illető „nem a barátjuk”, továbbá az adatkezeléshez hozzá nem járuló barátok és családtagok egyéb, védendő személyes adatait – beleértve az otthon tartózkodás tényét is.
 
Az Együtt 2014 Választói Mozgalom kampányszakemberei és jogászai szerint mindez felveti a különleges személyes adat kezelésére vonatkozó jogszabályok megsértését, ezért az Együtt 2014 a Kubatov-listás videó miatt Péterfalvi Attilához, az adatvédelmi hatóság vezetőjéhez fordul.

Az MSZP feljelentést tesz és az ombudsmanhoz fordul a Fidesz adatkezelése miatt

Az MSZP szerint egy, az internetre a hétvégén felkerült videó újabb bizonyíték arra, hogy a Fidesz listázza a nem rá szavazókat. A szocialisták ezért személyes adattal visszaélés miatt feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen, míg az adatvédelmi törvény megsértése miatt az alapvető jogok biztosához fordulnak.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője kedden sajtótájékoztatón azt mondta: az internetre a hétvégén felkerült videó, amely azt mutatja be, a Fidesz hogyan készült a 2009-es pécsi időközi polgármester-választásra, megalapozza a különleges adatok jogosulatlan kezelésének gyanúját.

A szóvivő úgy fogalmazott: a Fidesz a jelek szerint bármire képes a hatalom megszerzése vagy megtartása érdekében, és akár a csalástól sem riad vissza.

Fuchs Gábor, a szocialista párt Baranya megyei elnökhelyettese arról beszélt, mindenki tudta, hogy "a Fidesznek vannak listái", de a felvétel újabb bizonyíték arra, a lajstromban nemcsak a párt szimpatizánsai szerepelnek, hanem azok is, akik nem támogatják a Fideszt.

Felidézte, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója egy korábban nyilvánosságra jutott hangfelvétel szerint azt állította: "meg tudom mondani azt a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni, és nem a Pávát (Páva Zsoltot, a Fidesz polgármesterjelöltjét) vagy nem a Fideszt támogatják".

Az MSZP-s politikus arra is kitért, hogy 2009-ben egy videofelvétel alapján bejelentést tettek a pécsi választási bizottságnál, amiért szerintük a Fidesz szervezetten szállította az embereket szavazni, a testület azonban elutasította a keresetet.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!