Közélet

2012.12.05. 11:42

Kutyachipek: jön a hajrá

Ahogy közeledik a januári határidő, egyre többen végeztetik el a kutyák chipezését. Csak a beültetés ára egységes, a számlák eltérőek lehetnek.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Bár klasszikus rohamról továbbra sincs szó az állatorvosok szerint, ahogy közeledik a január elsejei határidő, egyre többen végeztetik el a kutyák chipezését. Az ebek egyedi azonosítóval való ellátása az új esztendő első napjától kötelező, függetlenül attól, hogy az önkormányzatok ezt előírták-e vagy sem.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szinte olyan, mint egy oltás: januártól már országszerte kötelező lesz a kutyachip (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Olvasóink szinte naponta juttatnak el jelzéseket szerkesztőségünkbe amiatt, hogy ismereteik szerint a chip beültetése egységáras, 3500 forintba kerül, mégis jóval többet kell fizetniük. Ennek a magyarázata a következő: a törvényben rögzített ár nem tartalmazza a beavatkozás előtt kötelezően elvégezendő egészségügyi vizsgálat árát, annak nincsen egységes tarifája. Ugyancsak növelheti a kiadásokat, ha házhoz hívjuk az állatorvost.

A beavatkozást elmulasztók 15 és 150 ezer forint közötti bírságra számíthatnak, s ténylegesen kiderülhet, ha kedvencükben nincsen chip. A jogszabály előírja, hogy minden állatorvosnak ellenőriznie kell a kutyákban az azonosítót, és ha nem találja, fel kell ajánlania a beültetés lehetőségét. Ha a gazda erre nem hajlandó, bejelentést kell tenniük, s ha ezt követően sem intézkedik a tulajdonos, megbüntetik. Mindemellett a tervek szerint a közterület-felügyelőknél lesz az azonosító leolvasására alkalmas készülék.

Lista az ebekről

AZ EBRENDÉSZETKÉNT is működő önkormányzatoknak háromévente kötelesek olyan nyilvántartást készíteniük, amely alapján tudható, melyik házban, lakásban hány kutyát tartanak. Ez a megye egyes településein már lezajlott, 2014-ig pedig mindenütt sor kerül rá. A rendelkezés célja többek között az, hogy nyomon követhetővé váljék, ki mulasztotta el a kötelező oltás beadatását (az állatorvosok erről vezetett kimutatását összevetik az önkormányzat listájával) vagy – már ahol van – a települési ebadó befizetését.

A megyében sok helyen nem vártak mostanáig

A KUTYÁK egyedi azonosítóval való ellátása tekintetében a megye több szempontból is úttörő volt: Kozármisleny volt az első város az országban, ahol ezt 2004-ben elrendelték, a mohácsi pedig mindmáig az első kistérség, ahol kötelezővé tették. Azóta Baranya több településén is helyi rendeletben írták elő az ebek egyedi azonosítását. A tapasztalatok mindenütt kedvezőek.

PÉCSETT ELVILEG már 2011 júliusától kötelező lett volna mikrochippel ellátni a kutyákat, azonban a közgyűlés végül újabb és újabb haladékot adott (január elseje után viszont természetesen Pécsett is kötelező a chip). A türelmi időszak viszont már eddig sem vonatkozott azokra az ebekre, amelyek bármilyen okból gazdát cserélnek.

FARKAS TAMÁS, a Misina állatotthon vezetője a Dunántúli Naplónak korábban azt mondta, egyetért a szabályozással, amely kötelezővé teszi a jövőben a kutyák chipezését, azonban megítélése szerint elősegítené a folyamatot, ha az önkormányzat vagy az állam a kötelezővé tett költségek legalább egy részét átvállalná.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!