Közélet

2014.04.08. 18:25

Lakosságszám Baranyában: évről évre fogyatkozunk

Évről évre kevesebb gyermek születik a régió megyéiben. Mivel minden esztendőben többen halnak meg a születetteknél, megállíthatatlannak látszik a lakosság fogyása.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Baranya megyében 3100 gyermek született tavaly, Tolnában pedig 1900-an jöttek a világra 2013-ban. Ezzel szemben Baranyában 5100-an haltak meg, Tolnában pedig 3000 volt az elhunytak száma.

Baranya megyében különösen drámai a születések és a halálozások számában adódó különbség, az ebből fakadó veszteség sajnálatos módon évről évre érezteti hatását. Mindennek eredményeként a megye lakossága már csak 377 ezer fő, pedig alig több mint tíz éve még négyessel kezdődött a lélekszám. Az eredendően kevesebb lakosú Tolnában sem jobb a helyzet, az ugyancsak folyamatos fogyás eredményeképpen 230 ezerre csökkent a népesség.

A KSH-nak a témában készült régiós elemzése az okokra is rámutat: 2010-ben a Dél-Dunántúl három megyéjében 38 százalékkal kevesebb gyermek született, mint 1990-ben. A drámai mértékű visszaesés okai több helyen keresendők. Mint az adatokból kiderül, különösen az évezred utolsó tíz évében jelentős a születések számának csökkenése. Ennek egyik összetevője, hogy míg korábban a nők körében jobban elfogadott szerep volt a család, a háztartás szervezése, pontosan a rendszerváltással, a piacgazdaság kibontakozásával tehető egy időre a gyengébb nem munkavállalásának – anyagi kényszerből vagy karrierizmusból fakadó – kiterjedése. A bizonytalanná váló gazdasági kilátások mellett ez is csökkentette a gyerekvállalási kedvet. Ráadásul, míg a ''80-as években 22–23 éves korukban a nők már mindenképpen világra hozták első gyermeküket, ugyanez napjainkban 27–29 éves korukra tolódott ki. Tehát húsz év alatt gyakorlatilag eltűnt a családokból a korábban „idejében érkezettnek” vélt első gyerek.

A teljes cikk a Dunántúli Naplóban jelent meg! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!