Közélet

2011.05.26. 12:42

Lebontanák a pécsi Magasházat

Még az idén lebonthatják a Magasházat, s két új irodaház épülhet majd a helyén – erről határoztak a képviselők.

Babos A. (Dunántúli Napló), bama.hu

Véget érhet huszonkét év után a pécsi Magasház kálváriája - értesült a Dunántúli Napló. Csütörtökön ugyanis a képviselők megszavazták Páva Zsolt polgármester előterjesztését, mely szerint Pécs és az ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó, a Megyeri téri mélygarázs projektben is együttműködő Öresund Holding összefogásával elindítják azt a programot, amellyel egy kormányzati és önkormányzati csúcshivatalt alakítanak ki a Magasház helyén. A szakemberek szerint nem érdemes ugyanis az üres épületet felújítani, gazdaságosabb azt lebontani.

Az Öresund szakmai befektető partnerként és a program kidolgozójaként vállalta, hogy biztosítja a lebontáshoz, és a két új épület felépítéséhez szükséges forrást. A kormányzati csúcshivatal mellett egy szolgáltatóházat is építenek. Úgy tudjuk, 6 milliárdos is lehet a beruházás, melyből nettó 410 millió a Magasház megvásárlása a spanyoloktól, s egymilliárd is lehet a bontás, ami még ez évben megtörténhet.

Magát az ingatlanfejlesztést két, kifejezetten e célra alapított cég végezné. Az egyik csak az Öresund, a másik az Öresund és a Szigeti Garázs Kft. tulajdonában állna. Ez utóbbi cég fele részben az Öresundé, fele részben a pécsi önkormányzaté, s ez a társaság építi meg, s működteti majd a Magasház-programhoz szorosan kapcsolódó két hatalmas mélygarázst a közelben. Pécs birtokába a nagyobb, hivatali épület kerül majd, melyért bérleti díjat fizet a működtető cégnek 30 éven át.

Páva Zsolt elmondta, a tervezett csúcshivatal sikeréhez kell az is, hogy oda a Pécsett működő állami hivatalok is beköltözzenek. Erre Navracsics Tibor közigazgatási miniszter szóban ígéretet tett. Kiemelte, Pécs anyagi okok miatt nem képes maga megvalósítani a fejlesztést, de a program nem jár különös gazdasági kockázattal.

Írásos kormányzati garanciát hiányol az ellenzék

Egyik ellenzéki párt sem tartja jónak a beruházást a most megismert formájában. Szerintük nagy baj, hogy nincs kormányzati garancia arra, hogy az állami hivatalok beköltöznek, illetve annyit fizetnek majd, mint ami a tervekben szerepel. Navracsics Tibor miniszter szóbeli ígéretét nem tartják elégségesnek. Tóth Bertalan (MSZP) azt nem értette, miért nem tudja a város maga tető alá hozni a projektet.

Miért kell ehhez az Öresund, hitelt a beruházásra egy önkormányzati projektcég is kapna, kérdezte. Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint tisztességtelen lenne 30 éves időtartamú kötelezettségvállalásról dönteniük, ráadásul bizonytalan a program kimenetele, s a város igen rossz anyagi helyzetben van. Dr. Keresztes László Lóránt (LMP) fájlalta, hogy sokmilliárdos nagyprojektbe vág bele a város, problémás négymilliárdos garázsépítéssel, miközben munkahelyekre lenne szükség.

Ötmilliárdos hitel városi cégek visszavásárlására

Hitelek ügyében is döntött tegnap a testült: megújítják az OTP-vel fennálló, május 31-én lejáró, hétmilliárdos folyószámla hitelkeret-szerződést. A költségvetés működési költségeinek átmeneti finanszírozása céljából egy évet hosszabbítanak. Az ugyancsak az OTP-től felvett fejlesztési célú hitelek 2013 első félévéig esedékes tőketörlesztő részleteit pedig átütemeznék, addig csak a kamatokat fizetik. Ezen ügyletek biztosítékául tizenöt városi ingatlant ajánlanak fel a banknak jelzálog-terhelésre.

Arról is döntés született, hogy Pécs 5 milliárd forintos tartalékkeretet hozna létre közüzemi közszolgáltató cégek üzletrészeinek megvásárlására, ugyancsak hitelből. Páva Zsolt kiemelte, e folyamatok már megkezdődtek, a vízszolgáltatásnál és a tömegközlekedésnél például. A PÉTÁV lehet a következő cég a sorban, e tranzakcióknak azonban milliárdos anyagi vonzatai lehetnek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Vége? Bontás jön? (fotó: Löffler P.)
[/caption]

A közgyűlésben a Magasházról szóló vitát élőben követhették olvasóink:

Közvetítés a Magasházról

16:31 - Az ellenzék nem szavazta meg, de átment az előterjesztés a Magasházról

Az ellenzék nem szavazta meg az előterjesztést, ám tizenhét igennnel, hét nemmel elfogadták az előterjesztést.

16:24 - Navracsics szóban megígérte

Páva Zsolt szerint Pécs igenis kényszerhelyzetben van, és ezért mielőbb meg kell valósítani ezt a programot. S mivel anyagilag kényszerhelyzetben van, ezért nem képes maga megvalósítani ezt a beruházást. Páva szerint minden szempontból, jogi értelemben támadhatatlan a tervezett megállapodás. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy természetesen ennek a tervnek is is vannak gazdasági kockázati elemei. Ám Navracsics Tibor személyesen látogatta meg a leendő kormányzati központot, és azt az ígéretet tette, hogy a kormány támogatni fogja a központ felépítését.

Nem kellett pályázat

Azokra az ellenzéki felvetésekre, amelyek a pályázat létét hiányolják, a polgármester azt mondta, hogy azért nem volt pályázat, mert itt az ingatlan tulajdonosa nem az önkormányzat. Arra, hogy a kontraktusban milyen városi kezességvállalás van, közölte, erről azért nem is érdemes szerinte beszélni, mert nincs benne semmiféle kezességvállalása a városnak.

A nyerő konstelláció

A Tóth Bertalan által korábban felvetett „problémára” (azaz, hogy a most megvitatásra kerülő anyagban a tervezett ingatlanoknál szereplő, kilistázott alapterületek összessége rosszul van összesítve) a polgármester úgy reagált, hogy majd a beruházás-felügyelő minden ilyen esetleges hibát ki fog javítani.

Páva szerint most jött el az a konstelláció, amely eddig így együtt nem volt, emiatt sem lehetett eddig nekiállni a Magasház fejlesztésének, s emiatt kell most startolni. E konstelláció három elemből áll: a piacon lévő vállalkozóból, kormányzati támogatásból és az önkormányzati akaratból.

15:55: A Jobbik sem támogatja

Következzék: a JOBBIK!!!!!!!! Tattararattararattata! Gyimesi Gábor azt mondja, nem támogatják ezt a projektet. Talán mert félnek, hogy cigányok késelik majd meg a Magasházat? Neeeeeeeeem! Ő is a nyilvánvaló kormányzati szándékot hiányolja. Szerinte ilyen költségvetési helyzetben a városnak nem szabadna belevágnia ebbe a projektbe.

15:50 - A számszerű vitáknak még nincs itt az ideje

Csizi Péter alpolgármester kicsit halkan beszél, erre oda kéne figyelnie a jövőben. Azt monja, nem tudni, hány négyzetméter lesz az épület. A "számszerű vitákat" szerinte később kell csak lefojtatni a közgyűlésben. Szerinte a kormányhivatalok létrehozása egyértelmű szándék a kormányzat részéről arra vonatkozóan, hogy mire van szükség.

15:46 - Nincs szükség ilyen irodaházra - folytatta Tóth

Dr. Tóth úr szerint nincs szüksége az önkormányzatnak ilyen irodaházra, ráadásul kormányzati döntés sincs arról, hogy a kormányhivatalok ide fognak költözni. Szerinte nem szabad most döntést hozni a kormányzati garancia nélkül. Ezt ragozza már vagy tíz perce, pedig sokkal gyorsabban vége lehetne a vitának, ha csak egyszer mondaná el. :((((

15:40 - Tóth Bertalan szerint ez PPP

Dr. Tóth Bertalan szerint ez egy tipikus PPP konstrukció, amit a jelenlegi kormány lépten-nyomon ekéz (csépel, ütlegel, bánt, elutasít, kínoz, stb.): egy magánbefektető megelőlegezi a pénzt, amit aztán az önkormányzat hosszú-hosszú évtizedeken keresztül fizet vissza. Tóth szerint jelenleg nem tudni, mennyibe fog kerülni ez a projekt az önkormányzatnak. Négyzetmétereken lovagol a szocialista párti képviselő, orr alá dörgöl, számokat ad össze, matekozik serényen, érvelése tetszetős, várjuk a reakciókat. Ki mit nyer ebből e történetből - kérdezi az MSZP ökle, aki azt firtatja, milyen biztosítékok vannak arra, hogy az önkormányzat jól fog járni? Egyensúlyba van az önkormányzat és a befektető nyeresége? - teszi fel a költői kérdést Bertalan, amit sajnos meg is válaszol, pedig nem kéne, hiszen egyértelmű a válasz: NINCS!

15:22 - Pénzhez jutna a város

Készült egy tanulmány a pécsi magasházzal kapcso

A Magasház lebontásához kapcsolódó cégátalakítás folyamatábrája ITT tekinthető meg.

Sosem titkolták a Magasházat

A Magasház fejlesztéséhez (illetve lebontásához) szorosan kapcsolódó fejlesztési program két, egyenként több mint 350 beállóhelyes mélygarázs megépítéséről szól, amelyeket a Megyeri téren, illetve közeli Steinmetz téren építene meg a Szigeti Garázs Kft.

A cégről korábban a Dunántúli Napló többször is leírta, hogy egy félig önkormányzati kézben lévő  társaság, melynek másik tulajdonosa, az Öresund Holding. A cég sosem titkolta, hogy a mélygarázsok nem önkormányzati kézben lévő (azaz Megyeri téri) területe mellett a Magasházat is meg kívánják vásárolni.

A lebontásról is volt már szó
 
A terv az volt a kezdetektől, ez a sajtóban is megjelent nem egyszer, hogy egy olyan irodaházat alakítanak ki a Magasházból, amely önkormányzati és állami hivatalok fogadására alkalmas, s más hivataloknak, cégeknek, szolgáltatóknak is otthont nyújthat.

Habár a 6,5 milliárd forintos pécsi stratégiai ingatlancsomagot megvásárló spanyolok egy impozáns látványtervet is készítettek arról, hogyan lehetne felújítani a Magasházat, de arról is érkeztek korábban hírek, hogy talán mégiscsak lebontják a toronyházat.
 
Szuperhivatal készülődik
 
Az előterjesztésből kiderül, hogy elkészült a Magasház átalakítására szóló tanulmány. A jövőbeni csúcshivatalba költözhet majd ezek szerint a Kossuth téri és a Szigeti úti önkormányzati hivatal, a Közterület Felügyelet, a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás, a Pécs Holding Zrt., a Pécsi Közlekedési Zrt., a Pécsi  Városfejlesztési Nonprofit Kft., a Tettye Forrásház Zrt., a Biokom Kft., a PÉTÁV Kft., az EUNet 2000 Nonprofit Kft. és a TéDéeM Nonprofit Kft. is.

Két kisebb épület, magántulajdonban
 
A Magasház helyén, a toronyház lebontása után két kisebb épületet emelnek. Az önkormányzati és kormányzati irodaközpontot működtető cég a beruházás befejezése pillanatában 100 %-ban önkormányzati tulajdonba kerül. Magáncég tehát kizárólag a beruházás megvalósításában és annak finanszírozásában játszik szerepet. Mindkét folyamat a nyílt közbeszerzésen kiválasztott ún. beruházás-felügyelő teljes, átfogó és tételes ellenőrzése mellett megy végbe.
 
21 ezer négyzetméter, A-kategória
 
Az előzetes tervek szerint az önkormányzati és kormányzati irodaközpont funkciójú, összesen 21 ezer négyzetméter, s azon belül 17 ezer négyzetméter hasznos területű új, ”A”- kategóriájú irodaépületeket alakítanak ki.
 
Harminc év alatt fizetik ki
 
Az Önkormányzat 30 évre, előre meghatározott bérleti díj fejében veszi bérbe az általa 100 %-ban tulajdonolt projektcégtől az irodaházat. A vételár biztosítékaként szolgálna az önkormányzati és kormányzati irodaközpontra alapított jelzálog, valamint tartozás elismerési okirat és készfizető kezesség.

A Magasház története

1974-ben kezdték el építeni, rá két évre adták át. 1989-re életveszélyessé vált az épület, így a lakókat kiköltöztették. A hasznosítására az elmúlt években több elképzelés is született. Az épület jelenleg a spanyol Grupo Milton tulajdonában van.

A pécsi Magasház bekerült Guinness Rekordok könyvébe is mint Közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete.

<!-- Lebontanák a pécsi Magasházat Még az idén lebonthatják a Magasházat, s két új irodaház épülhet majd a helyén – erről határoztak a képviselők. Babos A. (Dunántúli Napló), bama.hu Közvetítés a Magasházról 16:31 - Az ellenzék nem szavazta meg, de átment az előterjesztés a Magasházról

Az ellenzék nem szavazta meg az előterjesztést, ám tizenhét igennnel, hét nemmel elfogadták az előterjesztést.

16:24 - Navracsics szóban megígérte

Páva Zsolt szerint Pécs igenis kényszerhelyzetben van, és ezért mielőbb meg kell valósítani ezt a programot. S mivel anyagilag kényszerhelyzetben van, ezért nem képes maga megvalósítani ezt a beruházást. Páva szerint minden szempontból, jogi értelemben támadhatatlan a tervezett megállapodás. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy természetesen ennek a tervnek is is vannak gazdasági kockázati elemei. Ám Navracsics Tibor személyesen látogatta meg a leendő kormányzati központot, és azt az ígéretet tette, hogy a kormány támogatni fogja a központ felépítését.

Nem kellett pályázat

Azokra az ellenzéki felvetésekre, amelyek a pályázat létét hiányolják, a polgármester azt mondta, hogy azért nem volt pályázat, mert itt az ingatlan tulajdonosa nem az önkormányzat. Arra, hogy a kontraktusban milyen városi kezességvállalás van, közölte, erről azért nem is érdemes szerinte beszélni, mert nincs benne semmiféle kezességvállalása a városnak.

A nyerő konstelláció

A Tóth Bertalan által korábban felvetett „problémára” (azaz, hogy a most megvitatásra kerülő anyagban a tervezett ingatlanoknál szereplő, kilistázott alapterületek összessége rosszul van összesítve) a polgármester úgy reagált, hogy majd a beruházás-felügyelő minden ilyen esetleges hibát ki fog javítani.

Páva szerint most jött el az a konstelláció, amely eddig így együtt nem volt, emiatt sem lehetett eddig nekiállni a Magasház fejlesztésének, s emiatt kell most startolni. E konstelláció három elemből áll: a piacon lévő vállalkozóból, kormányzati támogatásból és az önkormányzati akaratból.

15:55: A Jobbik sem támogatja

Következzék: a JOBBIK!!!!!!!! Tattararattararattata! Gyimesi Gábor azt mondja, nem támogatják ezt a projektet. Talán mert félnek, hogy cigányok késelik majd meg a Magasházat? Neeeeeeeeem! Ő is a nyilvánvaló kormányzati szándékot hiányolja. Szerinte ilyen költségvetési helyzetben a városnak nem szabadna belevágnia ebbe a projektbe.

15:50 - A számszerű vitáknak még nincs itt az ideje

Csizi Péter alpolgármester kicsit halkan beszél, erre oda kéne figyelnie a jövőben. Azt monja, nem tudni, hány négyzetméter lesz az épület. A "számszerű vitákat" szerinte később kell csak lefojtatni a közgyűlésben. Szerinte a kormányhivatalok létrehozása egyértelmű szándék a kormányzat részéről arra vonatkozóan, hogy mire van szükség.

15:46 - Nincs szükség ilyen irodaházra - folytatta Tóth

Dr. Tóth úr szerint nincs szüksége az önkormányzatnak ilyen irodaházra, ráadásul kormányzati döntés sincs arról, hogy a kormányhivatalok ide fognak költözni. Szerinte nem szabad most döntést hozni a kormányzati garancia nélkül. Ezt ragozza már vagy tíz perce, pedig sokkal gyorsabban vége lehetne a vitának, ha csak egyszer mondaná el. :((((

15:40 - Tóth Bertalan szerint ez PPP

Dr. Tóth Bertalan szerint ez egy tipikus PPP konstrukció, amit a jelenlegi kormány lépten-nyomon ekéz (csépel, ütlegel, bánt, elutasít, kínoz, stb.): egy magánbefektető megelőlegezi a pénzt, amit aztán az önkormányzat hosszú-hosszú évtizedeken keresztül fizet vissza. Tóth szerint jelenleg nem tudni, mennyibe fog kerülni ez a projekt az önkormányzatnak. Négyzetmétereken lovagol a szocialista párti képviselő, orr alá dörgöl, számokat ad össze, matekozik serényen, érvelése tetszetős, várjuk a reakciókat. Ki mit nyer ebből e történetből - kérdezi az MSZP ökle, aki azt firtatja, milyen biztosítékok vannak arra, hogy az önkormányzat jól fog járni? Egyensúlyba van az önkormányzat és a befektető nyeresége? - teszi fel a költői kérdést Bertalan, amit sajnos meg is válaszol, pedig nem kéne, hiszen egyértelmű a válasz: NINCS!

15:22 - Pénzhez jutna a város

Készült egy tanulmány a pécsi magasházzal kapcso Vége? Bontás jön? (fotó: Löffler P.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!