Közélet

2010.09.18. 15:15

Legyen a gyermek érték!

A gyermek mint érték fontosságára hívta fel a figyelmet Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton Pécsett.

Forrás: MTI

Legyen a gyermek érték mindenki számára, és ne csak a megszülése, hanem a felnevelése is. A kormány egész politikájával arra törekszik, hogy ezt hangsúlyozza" - fogalmazott Soltész Miklós a Nagycsaládosok Országos Egyesülete őszi országos találkozójának ünnepélyes megnyitóján.

Az államtitkár a Tettyén, zuhogó esőben összegyűlt mintegy félezer család előtt hangoztatta: a kormány már az elmúlt három hónapban is olyan lépéseket tett, amelyek a nagycsaládosokat, a gyermekvállalást is segítik. Példaként hozta fel a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, a bankokkal, a devizahitelekkel kapcsolatos javaslatokat, a gázártámogatások meghosszabbítását.

"A következő időszakban ez a törekvés az oktatásban, az adópolitikában és egyebek mellett a médiában is megjelenik. Jövőre fontos feladat lesz a gyermekgondozási segély (gyes) visszaállítása három évre és a családokat segítő adórendszer többlépcsős bevezetése" - mondta Soltész Miklós, aki egyben reményét fejezte ki, hogy a jövőben a fiatalok a mostaninál nagyobb hajlandóságot mutatnak a gyermekvállalásra.

Az államtitkár végül megjegyezte: Magyarország jövőre az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltve egyik fő feladatának tekinti, hogy foglalkozzon a családügy, a demográfia, a népesedéspolitika, a fogyatékkal élők aktuális kérdésivel.

Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, a családok leterheltek, az elmúlt években nehezebb anyagi helyzetbe kerültek, ezért az egyesület több területen is intézkedéseket vár a kormánytól. Fontos, hogy a családi pótlék kövesse az inflációt, mert jelenleg lemaradásban van, és az évek óta változatlan összegű gyes emelésére is szükség lenne - tette hozzá.

Úgy vélte: a gyermekvállalás szempontjából kiszámíthatóságra, az otthonteremtés könnyítésére, a szociálisbérlakás-állomány növelésére és egyebek mellett arra is szükség lenne, hogy a szülőknek jövedelmük jelentős részét ne lakásfenntartási költségekre kelljen fordítaniuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!