Közélet

2012.03.22. 19:28

Lelakatolják a kukákat?

Több társasházban a szemetesedények lelakatolásán, és a lépcsőházi kártyás áramfelhasználáson gondolkodnak.

H. Zs. (Dunántúli Napló)

Több lakó is arról értesítette szerkesztőségünket, konkrét lépéseket terveznek a társasházakban a közös költséget nem fizetőkkel szemben. Különösen érzékenyen érinti ez a téma a tömbházakban élőket, amióta a szemétdíjat – a közös költséghez hasonlóan – a közös képviselő gyűjti össze.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Több pécsi társasházban felmerült, le kellene zárni a kukákat azok elől, aki nem fizetik be a díjat (fotó: Laufer L.)
[/caption]

– Nem vagyunk hajlandók más helyett fizetni! Ne részesüljön az a szolgáltatásból, aki nem fizet – mondják a lakók. Ezért azon gondolkodnak, hogy lakattal lezárják a szemetesedényeket, a térítési díjat nem fizetők pedig nem kapnak kulcsot. Azt is több helyen fontolgatják, hogy a lépcsőházakban bevezetik a kártyás rendszert, és csak ezzel lehetne felkapcsolni a világítást. Olyan javaslat is elhangzott, hogy a nem fizetők a lépcsőház takarításával térítsék meg az elmaradt közös költséget.

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségének elnöke szerint nem valósíthatók meg ezek az elképzelések, mert közös szerződés esetén nem zárható ki senki sem a hulladékszállítási szolgáltatásból. Ha valaki nem tudja használni a közös hulladéktárolót, akkor egyénileg kellene szerződnie a szolgáltatóval, erre azonban nincs lehetősége az önkormányzat rendelete szerint. Ugyanakkor közegészségügyi szempontból is aggályos lehet ez a megoldás.

----------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön egyetért a kukák lelakatolásának tervével?
----------------------------------------------------------------------------

– A világítás átszerelése sem jelenthet megoldást, mert adott esetben a vendégeknek, esetleg a mentőknek is közlekedniük kell a lépcsőházban. Jogszabályok biztosítják a különböző lehetőségeket a nem fizetőkkel szemben, törvényesen ezeket kell alkalmazni, például a jelzálogjog bejegyeztetését, a végrehajtást, illetve végső esetben, nagy összegű tartozásnál pedig az elárverezést – mondta Nagy Emil.

Támogatás, aggály

Az általunk a társasházakban megkérdezett lakók egy része üdvözölné az ilyen terveket, azonban többen aggodalmukat fejezték ki: akkor a lelakatolt kuka mellé teszik a nem fizetők a szemetet, esetleg a szomszédos kukákba viszik a szemeteszsákokat. Felvetődött az is, hogy ki nyitogassa a lakatot, feltehetően ez a feladat a közös képviselőkre várna.

A kártyás lépcsőházi világítás ugyan némi beruházást igényelne, azonban ez is megérné, közölték a lakók, mert így ezt sem használhatnák a tartozók, maradna nekik a zseblámpa.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!