Közélet

2009.04.23. 12:26

Lélegzethez jut a bédai holtágrengeteg

Megkezdődött a bédai holtáglabirintusban a meder kotrása, a művelet végén a terület a folyamszabályozás előtti állapotához közelíthet majd.

M. B.

Aki járt már a Kölked szomszédságán elterülő, tizenegy kilométer hosszan kanyargó, tízezer hektárt felölelő holtágrengetegben, aligha felejti a látványt: a táj vadregényes, lenyűgöző, s érintetlennek tetszik.

Azonban az, hogy még sincs minden rendben a területtel, sajnos több tömeges halpusztulás is bizonyította: legutóbb 2001 nyarán veszett oda sok mázsa hal, ugyanis a nagy melegben a vízben oxigénhiányos állapot alakult ki – az állatok megfulladtak.

A jelenség oka, hogy a Duna főága – a folyamszabályozásnak betudhatóan – az elmúlt száz évben mintegy másfél méterrel mélyebbre került. A gazdag élővilágú területek így nem jutnak megfelelő vízmennyiséghez, száradni, zsugorodni kezdtek. Emiatt egyre kevésbé nyújtanak alkalmat a halak, vízhez kötött szervezetek szaporodására, ez pedig ökológiai problémák láncolatát indította el. Béda-Karapancsán azonban most látványos változások kezdődtek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kétszázötvenezer köbméter iszapot, hordalékot emelnek ki a vízből a munka során
[/caption]

Amint azt Závodczky Szabolcs, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője elmondta, még 2001-ben nyújtottak be a Világbank egyik alapjához egy pályázatot. Az elgondolást támogatták, így közel ötmillió dollár, azaz mintegy egymilliárd forint áll rendelkezésükre az eliszapolódott mellékágak kotrására, zsilipek építésére, és egyéb műveletek végrehajtására.

Ennek részeként Bédában, pontosabban a Vizslaki-csatorna Belső-Béda – Holt-dunai torkolatának közelében már zajlik a munka. Egy kotróhajóval kiemelik az iszapot egy mesterséges medencébe, a vizet visszaszivattyúzzák, a kiszáradó földet pedig töltések, vadvédelmi dombok kialakításához használják fel. A munkálatok befejezése 2011-re várható.

Nemcsak gyönyörű horgászparadicsom a terület

Az 1989 óta védett Béda–Karapancsa – a védett területekre vonatkozó szabályok betartása mellett – szabadon látogatható. Figyelembe kell venni viszont a horvát határ közelségét. A terület Mohácsról autóval húsz perc alatt elérhető, Kölkedtől Erdőfű irányában kell letérni az útról. A holtág horgászparadicsom, és a meder kotrását követően valószínűleg még inkább az lesz. Helyenként most csak fél méter mélységű a víz, de ez a beavatkozást követően legalább megduplázódik. A magasabb vízszint kedvez a halaknak, a szaporulatnak.

Mindemellett nem csak horgászni, hanem kirándulni is érdemes a területen. A nagyrészt ártéri erdőkből, vizekből, mocsarakból álló tájegység különösen értékes részei a százhúsz év feletti tölgyesek, valamint a vizes élőhelyek. Az öreg tölgyesek adnak otthont számos fokozottan védett madár- – a rétisasok mellett kerecsensólymok is költenek – és denevérfajnak, valamint orchideaféléknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!