15°
21°
11°

Lelki támaszt nyújt az alkoholbetegeknek

Alkoholbetegek gondozója lett az uránvárosi Berze Nagy utcai óvodából. Az intézmény járóbetegellátásban a betegség kezelésének kezdeti időszakával, a terápia elindításával, a lelki támogatással foglalkozik megkülönböztetett figyelemmel. Hogy pontosan miről van szó, arról a tegnap átadott gondozó vezetőjével, dr. Trábert Attilával beszélgettünk.

– Kit kezel az új intézmény?
– Az INDIT Közalapítvány 75 millió forintból újította fel, alakította át az épületet, s itt kizárólag alkoholbetegekkel foglalkozunk. Ez egy szakrendelés, ahová naponta bejárnak a rászorulók és pszichoszociális segítséget kapnak.

– Hogy kerülnek ide a betegek?
– Önként vagy küldheti a családorvos is a Dél-Dunántúl bármely részéből. Ez teljesen ingyenes ellátás, s hogy stílszerű legyek, borravalót sem fogadunk el.

– Nem bukik le, aki idejár?
– A valóságban a környezet sokkal hamarabb látja a baj mélységét, mint az illető, aki titkolni akarja. Mindemellett a titoktartás kiemelt szempont, például az egyetemtől különálló számítógépes rendszeren vagyunk. Hozzátenném azt is, ez ugyanolyan betegség, mint mondjuk a cukorbaj, nincs mit szégyellni rajta.

– Mekkora gond az alkoholizmus?
– Miként az egész országban, becslések szerint a lakosság tíz százaléka küzd alkoholproblémákkal. Ez egy hosszú lefolyású betegség, és azokról van szó, akik lelkileg nincsenek rendben, és az űrt alkohollal próbálják kompenzálni.

– „Autodidakta” módon is le lehet szokni az alkoholról?
– Állítólag százból egy esetben előfordul, de én még nem találkoztam ilyen pácienssel. Így is „tiszta” lehet valaki, ám csaknem biztos, hogy utána szüksége lesz valamilyen üzemanyagra. Például megment másokat, munkamániás lesz, kényszeresen gyűjt vagy sportol valamit.

– Mi vitte dr. Trábert Attila pszichiátert erre a vonalra?
– Volt egy pszichiáter tanárom, akivel a kvantumfizikától a zenéig mindenről lehetett beszélni. Ennek köszönhetően kezdtem el szenvedélybetegekkel foglalkozni, és velük is hamar megtaláltam a közös hangot.

– Hogy lehet kikapcsolni a szenvedélybetegségekből?
– Én mindig az egyszerűséget keresem. Otthon, a Ledinán sokat kertészkedem, sétálok a környéken és biciklivel járok mindennap a város túlsó felébe dolgozni.

Emlékezetes tanulóévek a Bázisnál

Dr. Trábert Attila 1980-ban született Pécsett. Bonyhádon nőtt fel, ott járt általános iskolába, ott is érettségizett, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban. A PTE Orvostudományi Karán 2005-ben diplomázott, pszichiátriai és addiktológiai szakvizsgát tett. Dolgozott a PTE Pszichiátriai Klinikáján, az INDIT Közalapítvány drogambulanciáján, a Bázis közösség addiktológiai szolgálatánál, s mint kiemelte, a Bázisnál eltöltött esztendők jelentették a legfontosabb tanulóéveket. Nyolc éve párkapcsolatban él, társa, Judit közgazdász, fiuk, András kétéves, most várják a kistestvérét.

Olvasson tovább!

Legolvasottabb

1
Nyitva volt a sorompó, miközben jött a vonat
2
Teljes útlezárás az M60-as autópályán
3
Elütöttek két gyalogost a baranyai Cserdiben
4
Elhunyt az egykori C’est La Vie énekesnője
5
Egy focicsapatnyi migránst kaptak el Bóly közelében
a magyar zeneművészet népszerűsítéséért
A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Ennio Morriconét
időjárás / 2 órája
Csütörtökön délutánra kisüthet a Nap
A legmagasabb hőmérséklet 20 és 24 fok között alakul.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MALMOS IMRE volt Zsolnay gyár dolgozója 80 éves korában családja körében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 24-én 12.30 órakor lesz a pécsi köztemetőben. A gyászoló család
A sors akaratát mély fájdalommal fogadva tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZSOLDOS JENŐ 61 éves korában váratlanul eltávozott közülünk. Temetése 2017. október 24-én a 12.30 órakor kezdődő szentmisét követően 13 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, KÓKÁNY JENŐ 71 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 24-én 15 órakor lesz a pécsi köztemető dísztermében. Kérjük csak egy szál virággal búcsúzzanak tőle. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, dédikénk, BODÁN FERENCNÉ Körösztös Anna életének 86. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 26-án 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájában. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, VARGA NÁNDORNÉ Varga Mária 76 éve korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. október 24-én, 11 órakor lesz a szentlőrinci temetőben. A gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, vejem, KRISZT JÓZSEF volt DÉDÁSZ dolgozó szigetvári, volt teklafalui lakos 68 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2017. október 21-én 11 órakor lesz a teklafalui temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
kosárlabda / 12 órája
Kikapott a PEAC-Pécs a DVTK otthonában
K. Mayer András
Közgyűlési előzetes / 13 órája
Növelik az idősotthoni férőhelyek számát Pécsen
HLB
sebesség-ellenőrzés / 15 órája
Ezeken a helyeken les ránk a traffipax csütörtökön
bama.hu
bűnüldözés / 15 órája
Drónnal lesik a tolvajokat a szigetvári zsaruk
bama.hu (Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság)
Szigetvár / 15 órája
Kérik, hogy figyeljünk az otthonunkra
J.G.
Beruházás / 16 órája
Hamarosan megújul a Pécsi utca
Zsigmond József