Közélet

2014.10.29. 16:48

Lelki támaszt nyújt az alkoholbetegeknek

Alkoholbetegek gondozója lett az uránvárosi Berze Nagy utcai óvodából. Az intézmény járóbetegellátásban a betegség kezelésének kezdeti időszakával, a terápia elindításával, a lelki támogatással foglalkozik megkülönböztetett figyelemmel. Hogy pontosan miről van szó, arról a tegnap átadott gondozó vezetőjével, dr. Trábert Attilával beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Kit kezel az új intézmény?
– Az INDIT Közalapítvány 75 millió forintból újította fel, alakította át az épületet, s itt kizárólag alkoholbetegekkel foglalkozunk. Ez egy szakrendelés, ahová naponta bejárnak a rászorulók és pszichoszociális segítséget kapnak.

– Hogy kerülnek ide a betegek?
– Önként vagy küldheti a családorvos is a Dél-Dunántúl bármely részéből. Ez teljesen ingyenes ellátás, s hogy stílszerű legyek, borravalót sem fogadunk el.

– Nem bukik le, aki idejár?
– A valóságban a környezet sokkal hamarabb látja a baj mélységét, mint az illető, aki titkolni akarja. Mindemellett a titoktartás kiemelt szempont, például az egyetemtől különálló számítógépes rendszeren vagyunk. Hozzátenném azt is, ez ugyanolyan betegség, mint mondjuk a cukorbaj, nincs mit szégyellni rajta.

– Mekkora gond az alkoholizmus?
– Miként az egész országban, becslések szerint a lakosság tíz százaléka küzd alkoholproblémákkal. Ez egy hosszú lefolyású betegség, és azokról van szó, akik lelkileg nincsenek rendben, és az űrt alkohollal próbálják kompenzálni.

– „Autodidakta” módon is le lehet szokni az alkoholról?
– Állítólag százból egy esetben előfordul, de én még nem találkoztam ilyen pácienssel. Így is „tiszta” lehet valaki, ám csaknem biztos, hogy utána szüksége lesz valamilyen üzemanyagra. Például megment másokat, munkamániás lesz, kényszeresen gyűjt vagy sportol valamit.

– Mi vitte dr. Trábert Attila pszichiátert erre a vonalra?
– Volt egy pszichiáter tanárom, akivel a kvantumfizikától a zenéig mindenről lehetett beszélni. Ennek köszönhetően kezdtem el szenvedélybetegekkel foglalkozni, és velük is hamar megtaláltam a közös hangot.

– Hogy lehet kikapcsolni a szenvedélybetegségekből?
– Én mindig az egyszerűséget keresem. Otthon, a Ledinán sokat kertészkedem, sétálok a környéken és biciklivel járok mindennap a város túlsó felébe dolgozni.

Emlékezetes tanulóévek a Bázisnál

Dr. Trábert Attila 1980-ban született Pécsett. Bonyhádon nőtt fel, ott járt általános iskolába, ott is érettségizett, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban. A PTE Orvostudományi Karán 2005-ben diplomázott, pszichiátriai és addiktológiai szakvizsgát tett. Dolgozott a PTE Pszichiátriai Klinikáján, az INDIT Közalapítvány drogambulanciáján, a Bázis közösség addiktológiai szolgálatánál, s mint kiemelte, a Bázisnál eltöltött esztendők jelentették a legfontosabb tanulóéveket. Nyolc éve párkapcsolatban él, társa, Judit közgazdász, fiuk, András kétéves, most várják a kistestvérét.

Mészáros B. Endre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!