Közélet

2012.10.24. 12:05

Lemond a fideszes alpolgármester, ő is külföldre mehet

Lemond alpolgármesteri címéről Varga Tamás, Siklós fideszes alpolgármestere, értesült a hírről a Dunántúli Napló. Lehetséges, hogy külföldön dolgozhat a jövőben. Komlón és Harkányban is vannak olyan jobboldali képviselők, akik külföldön keresik a boldogulást.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Lemond siklósi alpolgármesteri címéről Varga Tamás, a Tenkes-hegyi város fiatal fideszes politikusa, aki a máriagyűdi (siklósi egyes) egyéni választókerületből került be a testületbe, értesült a hírről a Dunántúli Napló.

Varga Tamás megkeresésünkre megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a döntés megszületett már a fejében, de az okokról csupán annyit szeretne most mondani, hogy kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot külföldről, az idegenforgalom területéről, és valószínűleg ott folytatja majd karrierjét. Hozzátette, amiatt csak valószínűleg, mert a döntése óta ő maga is keresett ajánlatokat, és máshonnan külföldön, de idehaza is talált olyan lehetőséget, amely gondolkodóba ejtette, de mindegyik az idegenforgalom-szállodaipar területén található.

Amúgy több szakmával, egyebek mellett felszolgáló, szakács, webfejlesztő és idegenvezetői végzettséggel is rendelkezik, korábban saját étterme is volt.

A Fidesz siklósi csoportjának vezetői feladatait is ellátó politikus a siklósi elnöki posztról is lemond, ezt is eldöntötte már, de a siklósi képviselői mandátumát egyelőre megtartja. Kijelentette azonban, hogy nem fog visszaélni azzal, hogy a törvény szerint ha évente csak egyszer megjelenik valamelyik testületi ülésen, az már elég ahhoz, hogy a mandátumát ne veszítse el.

Varga kijelentette, szándékai szerint nem szakít végleg a pártpolitizálással sem, a jövő terveiről azonban többet nem mondott. Kérdésünkre elmondta, hogy Marenics János polgármesterrel is közölte már döntését, aki meglepődött, de tudomásul vette azt.

A fiatal politikus 2010-ben a szavazatok negyven százalékát megszerezve került Máriagyűdről a testületbe öt vetélytárs ellenében. A siklósi egyes választókerületet jobboldaliként tartják számon, de ha Varga mégis lemondana mandátumáról, s nem fideszes kerülne a helyére, akkor is megmaradna a jobboldali többség, ma ugyanis gyakorlatilag a független polgármester és hét fideszes képviselő irányítja Tenkes-hegyi a várost, négy ellenzéki képviselővel szemben.

Komlón akár el is olvadhat a kormánypárti többség

Komlón akár el is olvadhat a kormánypárti többség, ha két fideszes képviselő, Simon János és Mink Ernő lemondanak (vagy jövő őszig nem mennek az ülésekre), s helyükre nem fideszesek kerülnek. Mindketten külföldön dolgoznak a közelmúlt óta, de próbaidejüket töltik, így még nem tudni, hosszútávon maradnak-e külföldön.

Egyelőre tehát hiányoznak, de a Fidesznek így is megvan a többsége, hét:hat arányban az eredetileg tizenötfős testületben, ráadásul a jobboldaliak a minősített többséget igénylő szavazások miatt sem aggódnak, mert három képviselő – egy független, és egy helyi egyesületet képviselő két városatya – gyakran velük azonosan szavaznak.

A komlói fideszes többség akkor kerül veszélybe, ha lesz időközi választás, s azon nem lesz fideszes befutó.

Harkányban is van olyan képviselő, Vida Ernő személyében, aki megválasztását követően vállalt munkát külföldön. A független, de jobboldali kötődésű orvos-jogász végzettségű Vida Németországban dolgozik orvosként. Még nem futott ki az egy évből, de a legtöbb testületi ülésen tavaly tavaszi külföldre távozása óta nem vett részt. K. E. I. – B. A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!