Közélet

2011.08.21. 16:57

Lepkeóriás a mecseki éjszakában - fotók

Augusztusi estéken egyre többször láthatók 10-15 centis óriáslepkék a Mecsek erdőiben. Az Ázsiából származó tölgy-selyemlepke ártalmatlan, ugyanakkor kiváló fotótéma.

Bama.hu (forrás: Fazekas Imre, Regiograf Intézet)

Nem kell a baranyaiaknak Ázsiába utazni ahhoz, hogy egy igazi távol-keleti lepkecsodát lássanak. A mecseki tölgyes erdőkben, az erdők közeli utcák, házak esti, éjszakai lámpáin augusztus közepétől gyakran jelennek meg a denevér nagyságú, vörhenyes sárga pávaszemes lepkék. Sokszor berepülnek a kivilágított, nyitott ablakú szobákba, s a lámpa körüli keringéssel nem ritkán riadalmat okoznak. A 10-15 centiméteres szárnyfesztávolságú óriások néha nappal is láthatók, a városszéli keretekben, fasorokban a lombkoronában vitorlázva. Néhány éve tömegesen figyelték meg őket a mecsekjánosi szennyvíztelep lámpáinál.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A japán selyemlepke ártalmatlan óriás (fotó: animalbase.uni-goettingen.de)
[/caption]

A lepkeóriás neve tölgy-selyemlepke (Antheraea yamamai), első példányai 1975-ben tűntek fel a Nyugat-Mecsekben. Az utóbbi időben a kolmói Regiograf Intézetet többen megkeresték, akik megfigyeltek vagy befogtak hatalmas példányokat.

A tölgy-selyemlepke (amelyet tölgy-pávaszem vagy japán selyemlepke néven is ismernek) őshazája Délkelet-Ázsia, ahol gubójáért szaporították. A tiltás ellenére az 1800-as években egy francia és egy holland utazónak sikerült a kincsként őrzött lepketojásokból egy bambuszrúdban Európába csempészni. Bár a lepkék szaporítása nem okozott különösebb gondot, az európai selyem nem lett megfelelő minőségű, a selyemgyártás sikertelen volt.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Nappal is megfigyelhető a városszéli kertekben (fotó: abe-entomofaunistik.de)
[/caption]

Magyarországra csak a 20. században került be, miután az 1940-es években, Ausztriában szabadföldi kísérleteket is végeztek a lepkével. A faj tartósan megtelepedett a szabad természetben, majd az 1950-es évek elején megjelent nyugati határainkon, s mintegy 20-25 év alatt az egész Dunántúlt meghódította. A somogyi tölgyesek irányából szinte a teljes Mecseket elárasztották a tölgy-selyemlepkék.

Az enyhébb teleket a lepketojások könnyen átvészelik, s a rákövetkező években olykor tömegesen is repülhetnek a lepkék. Ilyen megfigyelések vannak a Dráva menti nedves ligeterdőkben, s a dombságokon őshonos gyertyános-tölgyesekben.

Mivel a lepke erdészeti károkat nem okoz, emberre, állatra teljesen veszélytelen, inkább csak egzotikus megjelenésével hívja fel magára a figyelmet. Ha találkozunk vele hagyjuk békén, vagy fényképezzük le, az ügyesebbek akár filmet is készíthetnek mozgásáról, vitorlázó repüléséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!