Közélet

2009.10.12. 20:08

Lerakták a szegélykövet a Széchenyi téren

Új szakaszba lépett a Széchenyi tér beruházása: hétfőn ünnepélyesen leraktak néhányat az új gránitkövek közül. A polgármester szerint most az építés következik a rombolás után.

Nyaka Szabolcs

Ha nem is alapkő-, de szegélykő-letétel volt tegnap Pécsett a Széchenyi téren. Páva Zsolt polgármester képviselők segítségével ünnepélyesen lerakott néhányat a főtér új gránitköveiből. Az eseményre meghívták a városatyákat is, így a polgármester például Tóth Bertalan szocialista frakcióvezetővel közösen helyezte el az egyik követ.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Új szakaszba lépett a Széchenyi tér felújítása: tegnap ünnepélyesen leraktak néhányat az új gránitkövek közül.
[/caption]

A lerakott kövek egyébként halványszürkék, azonban ez nem azt jelenti, hogy az egész tér ilyen színű lenne. Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója a helyszínen elmondta, ezek a szegélykövek; a tér legnagyobb, belső részén sárgás-vöröses, szintén gránitkövek lesznek majd.

Az esemény előtt Páva Zsolt polgármester közölte, eddig inkább csak a pusztítás látszott, most már az építési szakasz kezdődik. A fideszes városvezető azt mondta, reményeik szerint a tér az év végére elkészülhet, s akár méltó helyszíne lehet az EKF megnyitójának is. (A hivatalos átadás határideje egyébként 2010. január 27.) Mint a helyszínen megtudtuk, ez nem azt jelenti, hogy a tér minden eleme készen lesz, hiszen például a téli fagyban a szökőkutakat biztosan nem üzemelik be, s növényeket sem ültetnek.

A tegnapi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre Páva Zsolt azt is közölte, kevés esély van arra, hogy a nemrégiben fellelt leleteket bemutathatóvá tudják tenni. Az szinte biztos, hogy az egyes szakértői vélemények szerint Vlad Tepes birtokolta pincét nem teszik láthatóvá, ezt a többletköltséget a város jelenleg nem tudja vállalni. A polgármester közölte, arra van némi esély, hogy a Szent Bertalan- templom alaprajzát a kövezeten fel tudják tüntetni, de erről még további tárgyalások szükségesek.

A tegnapi bejáráson már nagyjából látszott, hogyan is fog kinézni majd a tér. A városháza előtt már készül a szökőkút, illetve a mellette levő növényes térplasztika alapja, s kirajzolódnak a járófelületek, ahol akár a buszok is közlekedhetnének – bár erről még nincs döntés (lásd mellékelt írásunkat). Ahogy még az sem végleges, hogy a felső részen a párnafelhők elnevezésű térplasztika valósul-e meg vagy más – erről pályázatot írtak ki, amelynek október közepén zárul a határideje.

A teljes területet tekintve a munkák egy szakaszon nem kezdődtek még meg, ez az Irgalmasok útja. Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója elmondta, nem akarták egyszerre a Hunyadi úttal ezt a részt is lezárni a forgalom elől. A közgyűlés dönthet hamarosan, ott mikor indulnak meg a munkák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!