Közélet

2009.07.01. 07:01

Lesz-e elbocsátás a megyei kórháznál?

Lesz-e elbocsátás a megyei kórház PTE-be olvadása kapcsán, avagy sem? Főként erről esett szó a keddi dolgozói összejövetelen.

Kozma Ferenc

Az egyetem berkeiben hivatalosan azt mondják, hogy a Baranya Megyei Kórház és a klinikák integrációja nem jelenthet egyet a tömeges elbocsátásokkal egyik intézményben sem. Sőt, mind Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója, mind pedig Illés József, a PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezeti Bizottságának titkára úgy véli, nem válhatnak már meg egyetlen aktív dolgozótól sem.

Illés hivatkozott arra, hogy több fórumon felmerült már e kérdés, és az egyetem legfőbb vezetői tudatták vele: az elmúlt években lezajlott karcsúsítások után az ellátás színvonalának csökkenése nélkül nem lehet már megválni senkitől, sem az orvosok, sem a szakdolgozók közül. Esetleg nem vesznek fel újakat a nyugdíjba vonulók, netán más okból eltávozók helyére, hacsak nem égetően szükséges. Kollár Lajos mindehhez hozzátette, az integráció nem lehet ok – és nem is lesz – az elbocsátásokra. Az ágyszámokhoz kötött létszámra szükség van.

Ám tény, hogy mindezek ellenére minkét intézmény dolgozóit – különösen ott, ahol ellátási párhuzamosságok vannak – élénken foglalkoztatja a téma. Jelen gazdasági helyzetben az aggódás jogos, hiszen a kétezerötszáz főt foglalkoztató klinikai központ és csaknem hétszáz fős megyei kórház is több milliárdos adósságot görget maga előtt, s napjainkban a racionalizálás, adósságrendezés egyet jelent a leépítésekkel.

Ezért is hívta össze dr. Hargitai János, a Megyei Közgyűlés elnöke a kórház dolgozóit. A politikus lapunknak elmondta, hogy maga kezdeményezte a dolgozók tájékoztatását, a jelenlévő félelmek, aggodalmak tompítása, s amennyiben lehet, eloszlatása miatt. Ám addig, amíg az integrációval kapcsolatos szakmai terv, és az erre épülő humánpolitikai intézkedési csomag nem készül el, nem lehet tudni, hogy kell-e, és vajon hány dolgozót kell majd elbocsátani, más munkakörbe helyezni. Hargitai reméli, hogy keveseket, ráadásul szerinte az integráció nem jelentheti azt, hogy az elkerülhetetlen leépítések egyoldalúak legyenek, azaz csak a megyei kórház orvosait, alkalmazottjait, kisegítő dolgozóit érintsék.

Másrészt leszögezte: az említett humánpolitikai csomagnak mielőbb el kell készülnie – ez a dolgozók érdeke – , még az egyesülés előtt égető szükség van rá. A határidő azért fontos, mert a kórház a közgyűlés intézménye, s a közgyűlésnek kell helytállnia a dolgozóiért, akár a végkielégítések szempontjait is figyelme véve. Mindezt Hargitai személyes kötelezettségének is véli, amit addig kell teljesítenie, amíg a kórház át nem kerül az egyetemhez. Hangsúlyozta: nem tartaná korrektnek azt az eljárást, hogy az integrációt követő első napok, hónapok után, fokozatosan kezdené el a létszámleépítést – az egyetem.

Augusztusra elkészül az összevonás részletes terve

Évekig napirenden volt a pécsi egészségügyi integráció, hiszen ezzel sok párhuzamosságnak, felesleges kiadásnak elejét lehet venni. Ám miután eldőlt, hogy január elsején az egyetem átveszi a megyei kórházat, egyre több aggodalmas hang hallatszik. Az egészségügyi reformnak nevezett leépítések során ugyanis megtanulhatta mindenki, hogy nem számít az előélet, a szakma ismerete, a kiváló gyógyító munkával szerzett hírnév.

Kórházak, osztályok sora dőlt be egyetlen tollvonással. Ezért aztán a tegnapi dolgozói összejövetel összehívását nemcsak dr. Ruzsa Csaba, a Baranya Megyei Kórház főigazgatója ítélte rendkívül korrekt lépésnek, hanem minden résztvevő. Mind Hargitai János, mind pedig Kollár Lajos tájékoztatója meghallgatást nyert, azzal, hogy mindenki várja a további egyenes szót. Ruzsa Csaba szerint augusztusra elkészülhet a fúzió szakmai programja, benne hogy melyik ellátás hová kerül, milyen kondíciókkal – erről is tájékoztatják az érintetteket –, majd pedig a konkrét, személyi, humánpolitikai intézkedéseket is papírra vetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!