Közélet

2007.02.22. 10:26

M6-os út: újabb ígéret 2010-re

Pécs | Wekler Ferenc, a regionális tanács elnöke az új 6-os útról tertott sajtótájékoztatón megerősítette: 2010-ben Pécstől a fővárosig vezethet majd a gyorsforgalmi út.

BAMA

Wekler Ferenc, a regionális tanács elnöke tegnap sajtótájékoztatón ismertette az M6/M56-os gyorsforgalmi út építésével kapcsolatos legfrissebb fejleményeket.

A politikus pontos menetrendet vázolt fel a beruházással kapcsolatban. Eszerint a kormány egy hét múlva, február 28-án tárgyalja azt a határozatot, ami az út Szekszárd–Bóly, illetve Bóly–Pécs között vezető részeinek koncesszióba adását javasolja. A magántőke bevonásáról szóló előterjesztést ezt követően az Országgyűlés is megvitatja. Ezután – Wekler Ferenc szerint áprilisban – megjelenhet a nemzetközi közbeszerzési kiírás. Ez az eljárás novemberben lezárható. A nyertes cég vagy cégek ezt követően elkészítik a kiviteli terveket, utána pedig megkezdődhet az építkezés. A politikus úgy vélekedett, 2010-re befejeződhetnek a munkálatok. A Szekszárd–Bóly közötti szakasz előkészítettsége jelenleg szerinte hetvenhét, míg a Bóly–Pécs bekötésé kilencvennyolc százalékos. Amint kifejtette, a régészek jól haladnak a feltárási munkálatokkal, így ez sem lehet gátja a menetrend megvalósításának. Wekler Ferenc arról is beszámolt, hogy a tervek szerint Szekszárd és Bóly között öt csomópontot alakítanak ki, és négy alagutat is építenek. Bóly és Pécs között négy csomópont készül majd, pihenőhelyek is lesznek, és a baranyai megyeszékhely közelében kap helyet az autópálya-rendőrség bázisa.

Ennél jóval hátrébb tartanak az előkészítő munkálatokkal Dunaújváros és Szekszárd között a szakemberek, ahol most még csak a tervezésnél tartanak, de a régiótanács elnöke úgy véli, ott is behozható a lemaradás, azonban arra a szakaszra vonatkozóan egyelőre nem írják még ki a közbeszerzési pályázatot. Wekler Ferenc hangsúlyozta azt is, a Nemzeti Autópálya Rt. pluszpénzeket kapott a szükséges területek megszerzésére. A politikus úgy látja, 2010-ig Pécstől a fővárosig vezethet majd a gyorsforgalmi út.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere mindezzel kapcsolatban érdeklődésünkre azt mondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legutóbbi, pécsi látogatásakor többször is felvetette az út kérdését, és a kormányfő neki is megerősítette, 2010-ig elkészül az út.

A szentlőrinci szakasz most egyáltalán nem téma

Több, korábban ismertetett elképzelés szerint az új gyorsforgalmi út nem Pécsett, hanem Szentlőrincnél ért volna véget, sőt, az autópálya-építéseket szervező cég honlapján mind a mai napig így ábrázolják a terveket. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Wekler Ferenc azt mondta, erről nem volt szó. Kifejtette, az észak–

déli irányban haladó V/c-jelű közlekedési folyosó magyarországi szakaszának kialakítása van most napirenden, amelynek egyik leágazása csak a pécsi bekötés, ez pedig nem egyenlő a régi 6-os felújításával. (Mindemellett megjegyezte azt is, azon is haladnak a burkolatmegerősítő munkálatok.) Arra az újságírói felvetésre, hogy az út mikor éri el a déli országhatárt Illocskánál, a politikus azt mondta, ezt pontosan nem tudja, részben attól is függ, hogy a horvátok mikor érnek oda az úttal dél felől. Információi szerint déli szomszédaink rövidesen megközelítik Eszéket az autópálya építésével, s utána haladnak tovább a határ felé. Kijelentette, ha nálunk a most szóban forgó szakaszok már rendben vannak, akkor kerülhet ez a kérdés napirendre.

déli irányban haladó V/c-jelű közlekedési folyosó magyarországi szakaszának kialakítása van most napirenden, amelynek egyik leágazása csak a pécsi bekötés, ez pedig nem egyenlő a régi 6-os felújításával. (Mindemellett megjegyezte azt is, azon is haladnak a burkolatmegerősítő munkálatok.) Arra az újságírói felvetésre, hogy az út mikor éri el a déli országhatárt Illocskánál, a politikus azt mondta, ezt pontosan nem tudja, részben attól is függ, hogy a horvátok mikor érnek oda az úttal dél felől. Információi szerint déli szomszédaink rövidesen megközelítik Eszéket az autópálya építésével, s utána haladnak tovább a határ felé. Kijelentette, ha nálunk a most szóban forgó szakaszok már rendben vannak, akkor kerülhet ez a kérdés napirendre. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!