Közélet

2010.06.21. 07:06

Maguk javítgatják a romos laktanyát a tűzoltók

Évekkel ezelőtt veszélyessé nyilvánították a Pécsi Tűzoltóság épületét, amelyből mégsem költözhettek el a lánglovagok. A napokban be is áztak, a lámpatestekből is folyt a víz.

M. B.

A közelmúlt nagy esőzései a pécsi, Engel János utcai tűzoltólaktanyát sem kímélték, egyes helyiségei beáztak. 

– Az esőzések nemcsak a lakosságot sújtották, a csapadék a laktanyában is károkat okozott – mondta a Dunántúli Napló érdeklődésére Góra Zoltán, a pécsi tűzoltóság parancsnoka. – Az alsó szertár, és az alagsori folyosó beázott, az oszlopok mellett a plafonról, a lámpatestekről csöpögött a víz.
Mindez veszélyes helyzetet teremtett, de szerencsére nem történt baleset.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A csapadékvíz a tartóoszlopoknál szivárog a tűzoltólaktanya belsejébe
[/caption]

Sok mindent nem tudtak tenni, az épület beázását megszüntetni nem lehet, a csapadék beszivárgása miatt jelentkező problémákat maguk a tűzoltók orvosolták, a villany-, és vízvezeték-szerelő képzettségű lánglovagok hárították el a közvetlen problémákat. – Költségtakarékossági okokból máskor is saját embereinkkel végzünk el egyes javításokat, és karbantartási munkálatokat – mondta a parancsnok.

Az évekkel ezelőtt veszélyesnek nyilvánított épületnek mindazonáltal aligha használnak a beázások, főképpen, hogy a víz a tartóoszlopoknál szivárog a laktanya belsejébe. Egy korábban készült szakértői vélemény éppen azt állapította meg, hogyha nem kerül sor a tartószerkezet megerősítésére két éven belül, akár össze is dőlhet az épület. A két esztendő 2011 végén jár le, vagyis addig mindenképpen valamilyen megoldást kell találni.

A felújítás mintegy egymilliárd forintba kerülne, de ha erre valahonnan meg is lenne a pénz, azt követően sem lehetne az épületet laktanyaként használni, legfeljebb irodának, vagy raktárnak. 

Tavasszal hiúsult meg a költözési terv

Amint az ismert, tavasszal derült ki, hogy nem nyert a pécsi önkormányzat új laktanya emelésére beadott pályázata, ezért a tűzoltók kénytelenek az épületben maradni. A pécsi közgyűlés tavalyi döntése értelmében a nyugati felüljáró felhajtóága, és a Szivárvány Gyermekház közötti területen épült volna fel az új tűzoltólaktanya, ez ellen viszont az ott lakók egy része tiltakozott. Erre tekintettel az önkormányzat újabb területeket is vizsgál lehetséges helyszínként.

Pénz azonban egyelőre nincs a milliárdokat felemésztő építkezésre, az önkormányzat önerőből biztosan nem tud belevágni a milliárdokba kerülő építkezésbe, ezért további pályázati lehetőségeket keresnek.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!