Közélet

2014.08.19. 15:02

Magyarok Kenyere a Szent Jobb körmeneten augusztus 20-án

Erdő Péter bíboros áldja meg a Magyarok Kenyere búzájából készült pécsi kenyeret.

forrás: Pécs MJV

Az Ország Kenyere, melyet Budapesten, az augusztus 20-ai Szent Jobb körmeneten Erdő Péter bíboros áld meg, idén is a Magyarok Kenyere lisztjéből készül.

A Magyarok Kenyere 2014-es programjában 210 tonna búza gyűlt össze határon innen és túli adományokból.  Az adománybúza 420 magyar és 51 határon túli településről érkezett, összesen 1383 egyéni adományozó (gazda, szervezet) küldött gabonát.

A Magyarok Kenyere program 2011-ben indult Pécs városában. A Magyarok Kenyere valójában egy „össznemzeti” kenyér, amelybe nemcsak a hazai, hanem a határainkon túl élő magyar honfitársaink által megtermelt búza is belekerül. Az első évben 10 tonna búza gyűlt össze, idén ennek több mint hússzorosa. Emellett jelentős jótékonysági akció is kapcsolódik hozzá.

A búza nagy része a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz kerül, ahol 2500 erdélyi árva gyerek étkeztetésére fordítják. Az idei évben egy kárpátaljai gyermekotthont is részesül a támogatásból: a nagydobronyi Református Irgalmas Szamaritánus Egészségügyi Gyermekotthon 70 leánygyermeke.

A pécsi augusztus 20-ai ünnepségen az összmagyar lisztből készült kiscipókhoz adomány fejében lehet hozzájutni a Szent István téren. A befolyt összegből a Pécsi Jótékony Nőegylet a „nekem nincs ebédem” programja keretében rászoruló gyerekek számára biztosítják az iskolai étkeztetést.

A pécsi ünnepségen Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője is részt vesz és beszédet mond. Tolcsvay László előadja az erre az alkalomra írt Magyarok Kenyere dalt.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!