Közélet

2013.08.17. 19:04

Magyarok Kenyere: összeöntötték a gabonát

Elkészült a Magyarok Kenyeréhez való liszt: a mohácsi vízimalomban öntötték össze, és őrölték meg a felajánlott búza egy részét.

M. B.

Az összeöntés ünnepét immár hagyományosan az ország egyetlen működő patakmalmában, a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban tartották: a bensőséges hangulatú eseményen a búza megáldása után a gabonát gyermekek közreműködésével őrölték meg.

Idén csaknem száz tonna gabona gyűlt össze a Magyarok kenyere jótékonysági akció keretében magyarországi és Kárpát-medencei magyarlakta területekről. Több száz gazdálkodó és vállalkozás ajánlott fel búzát, a legtöbbet Békés, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Nógrád megyéből. Az első alkalommal, két évvel ezelőtt tíz, tavaly huszonöt tonna búza gyűlt össze, az idei terv pedig ötven tonna volt, ezt jócskán túlteljesítették az adományozók.

A Mohácson és Szigetváron megőrölt lisztből Pécsváradon sütik meg a nemzet kenyerét és azt az ötezer kis cipót, amelyet jótékony céllal osztanak szét Pécsett augusztus 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!