Közélet

2016.04.13. 18:32

Májusban kinyithat az állatkert

Még mindig nem lehet tudni pontosan, hogy mikor nyit ki a Mecseken a pécsi állatkert, de a városvezetés bízik benne, hogy májusban befejeződhet a felújítás.

Babos Attila

Továbbra sincs pontos időpontja a pécsi állatkert megnyitásának, ami felől sok gyermekes szülő érdeklődött lapunknál is az elmúlt hetekben. Ráadásul immár az akvárium-terrárium is zárva van, vagyis ez a kikapcsolódási lehetőség is kiesett. Utóbbi érthető, hiszen az állatok felköltöztetéséhez időre van szükség, így az ő érdekükben mindenképpen kikerülhetetlen volt némi szünet.

A városházán korábban májusi nyitásról beszéltek, nem hivatalos forrásokból azt lehetett hallani, hogy a pünkösdi hétvégére tervezik az attrakció bemutatását, mások pedig azt mondták, hogy minden bizonnyal május végén, gyereknapon nyitnak majd. Azóta kiderült, hogy a városi gyereknapot egy másik helyszínen tartják meg, viszont egészen biztosnak tűnik, hogy június közepére már nyitva lesznek, ugyanis június 20-ára már tábort szerveznek a zoo-ba.

Ismét megkerestük a városvezetést, és ezúttal Merza Péter tájékoztatta lapunkat a jelenlegi helyzetről. A Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója azt mondta, amit nemrégiben is, hogy az új állatkert megnyitásának időpontjával kapcsolatban a legfontosabb, hogy az állatok megfelelően akklimatizálódjanak, szokják meg új környezetüket. A megnyitás pontos időpontja így ezen múlik leginkább. Várhatóan azonban májusban lezárul ez a teljes folyamat. Azt is hozzátette, hogy nem csak a zoo átépítése, de minden ahhoz kapcsolódó egyéb fejlesztés is elkészül a nyitásra.

A nyáron ürítik ki teljesen a terrárium épületét

A terrárium épületét értékesítenék. Merza Pétert újra megkérdeztük erről, aki ismét azt hangsúlyozta, hogy az ingatlan hasznosításának kérdésével kizárólag a kiköltözés befejezését követően lehet foglalkozni, ahogyan az esetleges saját hasznosítás-értékesítés kérdésével is. Hozzátette: az épület átadás-átvételére a nyáron lehet számítani. Az elhíresült farkas-ügy miatt felfüggesztették a pécsi állatkert a Magyar Állatkertek szövetségi tagságát. Rákérdeztünk, visszakapta-e a zoo, de azt írták, azóta nem foglalkozott az üggyel a szövetség.

Medve is lesz ismét, de még nem tudni, mikor jön

Folyamatosan érkeznek még új állatok az elkövetkezendő időszakban, közölte Merza Péter. A fóka párja, a hiúz párja, további tengeri halak és cápák jönnek még, emellett március 29-től megkezdődött az állatok felköltöztetése is az akvárium-terráriumból – a belvárosi intézmény akkor zárt be, az állatok beszoktatása folyamatosan zajlik. Arra is rákérdeztünk, mikor érkezik a barnamedve, ami hosszú idő után lesz ismét Pécsett. Azt mondták, a medve beszerzése folyamatban van, Pécsre hozatalának időpontja így jelenleg még nem ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!