Közélet

2016.05.04. 12:49

Már a neten is lakatolhatunk

A pécsi lakatfalon is megjelent a virtuális lakatfal reklámja.

Nógrádi L. (Dunántúli Napló)

A szerelemlakatok világszerte ismert divatja új lehetőséggel bővült. Egy magyar vállalkozás modernizálni próbálja az idehaza pécsi specialitásként kedvelt szokást, hogy a párok vagy turisták emlékül egy lakatot zárnak a meglátogatott látványosságokhoz. A pécsi Janus Pannonius utca két lakatfalát megcélozta hirdetéseivel egy vállalkozás, hogy ott is készíthetnek a látogatók virtuális emléklakatokat, ezeket az interneten keresztül lehet „elhelyezni”. A több világvárosban már problémát jelentő, vandalizmusként kezelt lakatolás alternatíváját, a Smart Love Locks (Okos szerelemlakat) nevű szuvenírt persze nem ingyen kínálják (ahogy a lakatolós helyszíneken a lakatárusítás is üzlet), cserébe a neten világszerte láthatóak az online lakatok.

Pécsett a jelek szerint egyelőre inkább a hagyományos, fémlakatokban hisznek. A weboldal listája szerint a világ számos országában, Moszkvától Tokióig rögzítettek már virtuális lakatokat, a baranyai lakatfal azonban eddig kimaradt a szórásból.

Hiába népszerűtlen intézkedés, máshol már inkább fűrészt ragadnak

A Pécsett több évtizedes, romantikus hagyomány sokfelé ismert, egyes világvárosok azonban átokként élik meg, mert a turisták milliós számban terhelik a lakatokkal a látványosságokat. Olaszországban 2012-ben kezdtek nagyléptékű lakateltávolítási akcióba, Párizsban pedig egy évre rá, amikor egy híd korlátja leszakadt a ráaggatott több száz lakat súlya alatt. Egyedül a Pont des Arts hídról 45 tonna otthagyott lakatot fűrészeltek le, de egyelőre nem csökken a turisták lakatoló kedve. Nem kímélik a hidak korlátjait, a kerítéseket, de az Eiffel-torony elemeit sem.

Anne Hidalgo párizsi polgármester is felvállalta a sokak szemében népszerűtlen intézkedést, hogy lakatmentessé teszi a várost, emellett a lakatolás alternatíváinak (például a közös fényképezkedés vagy virtuális lakatok) népszerűsítéséért állt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!