Közélet

2014.02.20. 10:50

Már gyűjtik a medvehagymát a Mecsekben

Idén a megszokottnál kicsit korábban bújtak ki az első medvehagymák a mecseki erdőkben. Napi két kiló a limit, ha nincs gyűjtési engedély.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Tavaly nagyjából egy hónappal később, március közepe táján írtunk arról, hogy a tapasztalt természetjárók már felfedezték az első zsenge leveleket. A tavaszias idő emellett a hóvirágot is kicsalta, ám nem szabad elfelejteni, hogy ez utóbbi védett növény, vagyis tilos leszedni. A fehér szirmú virág eszmei értéke tízezer forint.

Szerencsére ez a tiltás nem vonatkozik a medvehagymára, amit lehet gyűjteni – igaz, meghatározott kereteken belül. Az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát és gyógynövényt gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek napi mértéke fejenként nem haladhatja meg a két kilót. Ez vonatkozik a medvehagymára is. Ha valaki – például üzleti okokból – ennél nagyobb mennyiséget szeretne szedni, azt csak az erdőgazdálkodó tudtával teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, míg a védett övezetekben a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adja ki a papírt.

A medvehagymaszedés, -árusítás és -evés mára igazi divattá vált a megyében is, a fokhagyma- és snidlingízű leveleknek külön fesztiválja lett, a medvehagymás ételek listája pedig egyre hosszabb. Lehet belőle levest készíteni, de ízesíthetünk vele bármilyen főételt, fűszervajat, jó a körözöttbe, tésztákba, szószokba és salátákba is. Aki mindezek ellenére sem menne érte az erdőbe, a piacokon és néhány boltban is megtalálhatja majd a zöld levelek csomagját pár száz forintért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!