Közélet

2016.01.25. 16:47

Már rá sem lehet ismerni az egykori György-telepre

Egykoron György-telep a város bányászéletének fontos színtere volt. Ma a pécsiek leginkább hallomásból ismerik a rossz híre miatt, közelebbről pedig látni sem akarják. Pedig az elmúlt években hatalmas változások történtek, mára nem csak az épületek újultak meg, hanem az itt élők is törekszenek az emberibb megélhetésre.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Sárközi József három éve lakik itt öt gyermekével, ő maradt gyed­en, mert most éppen a feleség az egyetlen kereső a családban. Mint mondja, ég és föld a különbség a két lakás között.

– Nemrég jöttem haza Csehországból, az Audi gyárban dolgoztam. Azt hittem, ott jobban tudok keresni, de megalázó volt a bérem, és a többieknek is. Most itthon keresek új munkát.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Orsós Terézék tavaly szeptemberben költöztek vissza, a felújított házakba
[/caption]

Orsós Terézék tavaly szeptemberben költöztek vissza a felújított házakba, amelyekbe bekötötték az ivóvizet és a csatornát is.

– A gyerekek a fürdőszobának örültek a legjobban, és annak, hogy végre van külön szobájuk.

Lapunk kérdésére Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, a város önkormányzata egy régi adósságát törlesztette az utóbbi időben a keleti városrészben, hiszen ez a terület nem részesedett úgy az EKF-beruházásokból, mint más területek.

– Több fejlesztési program is zajlott Pécs-Somogyban, Pécsbányán és György-telepen, csaknem 300 millió forint értékben. E projektek részeként megújultak a lakóingatlanok, így például György-telepen nyolc épületben huszonkét család költözhetett vissza a felújított otthonokba, emellett megerősítettük a támfalakat is – mondta Őri László.

A program fontos eleme, hogy a Hősök tere fejlesztése kapcsán elkészült egy új játszótér, fedett buszmegálló, új gyalogosutakat alakítottak ki, köztéri padokat, asztalokat helyezte ki, bővítették a térfigyelő kamerahálózatot.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai immár több mint hét éve érkeztek György-telepre. Kezdetben idejük nagy részét a családoknál töltötték, hogy minél inkább megismerjék az itteni közösséget. Az évek során az általános szociális munka mellett közösségfejlesztéssel is foglalkoztak, gyermekfoglalkozásokat, baba-mama klubokat tartottak, egészségügyi szűréseket végeztek, segítettek az itt lakóknak a lakásviszonyok rendezésében, munkakeresésben.

Mint megtudtuk, az utóbbi három évben már együtt készültek a közösséggel a hatalmas változásokra. A Málta a György-telepi lakók igényeit és szükségleteit igyekezett eljuttatni a döntéshozók felé, mint egy jó kommunikációs híd. Ennek köszönhetően a házak tervezésénél már az itt lakók szempontjait is figyelembe tudta venni a város. A költözések koordinálásában, az új lakóközösség kialakításában, az átmeneti otthonok elfogadásában és a költözésben is részt vett a szervezet, végig a családok mellett volt annak érdekében, hogy a változások maradandóak és fenntarthatóak legyenek hosszú távon is.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!