Közélet

2016.10.27. 08:09

Másfél mázsás fedlapot loptak el a pécsi sírról

Elloptak egy másfél mázsás fedlapot egy sírról a pécsi temetőben. A tettes, ha elkapják, akár három év börtönre is számíthat.

W. K. (Dunántúli Napló)

Eltűnt a sírról a műkőből készült fedlap – ezzel szembesültek a hozzátartozók a minap a pécsi köztemetőben, amikor oda látogattak, hogy halottak napjára rendbe tegyék a síremléket. Mélyen megdöbbentek a látottakon. A temetkezési irodában azonnal jelentették az esetet, ahol jegyzőkönyvet vettek fel, és javasolták, tegyenek a rendőrségen is feljelentést. Ez meg is történt, megnyugvást azonban mindez nem hozott, az egész családot felzaklatták a történtek.

Papp Roland, a pécsi köztemető vezetője megerősítette, hogy egy, mintegy 150 kg tömegű fedlap eltűnését jelezték feléjük a hozzátartozók. Az eset miatt rendőrségi feljelentést tettek, amelynek várják eredményét. Sajnos a korábbi években is volt példa hasonló esetre. Papp Roland kiemelte, a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen az elhunyt emlékére állított tárgy eltulajdonítása, valamint az emlékhely megrongálása három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, így bíznak benne, hogy a rendőrség komoly erőforrásokat biztosít a felderítésre.

A pécsi köztemető gépkocsibehajtójánál minden – többek közt ekkora fedlap vitelére is alkalmas – szállító járművet ellenőriznek, az engedélyezett munkák elvégzéséhez szükséges, valamint a sírokon végzett és előre bejelentett munkából származó anyag kivitelét szintén.

A temető vezetője hozzátette, folyamatosan törekednek arra, hogy a temető területén minél kevesebb rongálás és lopás történjék, éppen ezért a közelmúltban több új intézkedést is bevezettek. 

Ezek közé tartozik, hogy a temetőőrök láthatósági mellényt kötelesek hordani, akik eddig nem mindig viselték ezt. Növelték mind a temetőőrök, mind a biztonsági szolgálat létszámát. Emellett jelenleg egy új koncepcióról, temetői rendről folynak az egyeztetések, amely biztosítja a temető megfelelőbb ellenőrzését és használatát. Ez jelenti a személyi állomány növelésén túl a megfelelő eszközrendszer – például kamerák – kiépítésének lehetőségét is.

Újra nyitva

Mint ismeretes, a pécsi köztemető meglévő hét kapujából a déli kiskaput nyár végén ideiglenesen bezárták, amire azért volt szükség, hogy a temetőőrök hatékonyabban tudják felvenni a harcot a tolvajokkal, rongálókkal szemben. A kaput azonban a látogatók kéréseit figyelembe véve október 1-jén újra kinyitották, ezzel együtt a pécsi köztemető megnövelte a belső ellenőrzéssel foglalkozó munkatársainak számát. Így már 7 fő (4 saját dolgozó, 3 szerződött vállalkozó), s a közeledő ünnepen további 2 fő szerződött vállalkozó és 1 közfoglalkoztatott látja el ezt a feladatot.

 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!