Közélet

2009.03.16. 07:52

Másfél milliárd a siklósi várra

Jövőre jó eséllyel mintegy másfél milliárdos felújítás indul a siklósi várban: a bejárati rész rendbe-tételére már nyertek pályázati pénzt, és várhatóan májusig, a múzeumi szárnyak korszerűsítéséhez további 900 milliós támogatásról írhatnak alá szerződést.

Wald Kata

2010 a felújítás éve lesz a siklósi várban. Mint ismeretes, a Dorottya-kert, a várbörtön és a kápolna korszerűsítésére, valamint egy, a turistákat kulturált körülmények közt fogadó létesítmény kialakítására tavaly ősszel mintegy 620 millió forintos támogatást nyertek. A múzeumi szárnyak rendbetételére a Norvég Alapból igényeltek 900 millió forintot – ez a pályázat az elbírálás utolsó szakaszához érkezett.

A napokban Siklóson járt a projekt értékelésével Brüsszel által megbízott szakember, aki a helyszíni bejárást követően különböző finanszírozással, fenntarthatósággal kapcsolatos kérdéseket tett fel a pályázat készítésében részt vevőknek. – A várban látottak és a kapott válaszok alapján a szakértő mindent rendben talált, és úgy fogalmazott, hogy várhatóan májusig sor kerülhet a támogatási szerződés megkötésére – tudtuk meg Balázs Csabától, a Siklósi Vár Kht. ügyvezetőjétől. Minden remény megvan tehát arra, hogy Brüszszelben pozitívan bírálják el a pályázatot – onnan az anyag Oslóba kerül, ahol már csak rányomják a pénz folyósításához szükséges utolsó pecsétet.

A 900 millió forintos támogatásból a vár déli és keleti szárnyai újulnának meg: egy üvegpadló alatt bemutathatóvá válna például a műemlék jelenleg a látogatók elől elzárt gótikus része is, valamint a tervek szerint a kilátóterasz is teljesen megújulna. A munkákkal 2010 december végéig kell elkészülni.

A két projekt kivitelezése párhuzamosan zajlik majd, így várhatóan lesz olyan időszak, amikor a vár nem lesz látogatható. Az idénre tervezett nyári programokat viszont biztosan megtartják, a beruházás részeként várhatóan csak kisebb kutatási munkák kezdődnek el ez év őszén.

Laktanyából szálloda vagy sportközpont

Multifunkcionális kulturális és sportközpont építését fontolgatja egy külföldi befektető a siklósi laktanya területén – a cég terveit a napokban tartott rendkívüli testületi ülésen ismerhették meg a városatyák. A társaság elképzelései szerint a jelenleg rendkívül leromlott állapotban lévő épület helyén egy olyan komplexumot építenének, amely korszerű színtere lehetne nagyobb kulturális rendezvényeknek, ezenkívül szinte minden sportág művelésére lehetőséget adna és egyben utánpótlás-nevelési központként is működne. Az önkormányzattól a telket megvásárolnák.

Ugyanakkor továbbra sem tett le terveiről az a befektetőcsoport, amely egy sportlétesítményeknek is helyet adó bevásárlóközponttal szoros összeköttetésben, négycsillagos szállodát építene a laktanya területén. Mint ismeretes, koncepcióterveiket hónapokkal ezelőtt bemutatták, a területért 120 millió forintot kínáltak. A gazdasági válság hatására azonban az adásvételre egyelőre nem került sor. Az önkormányzat mindkét projektre nyitott, a befektetőkkel tovább egyeztetnek.

Ugyanakkor továbbra sem tett le terveiről az a befektetőcsoport, amely egy sportlétesítményeknek is helyet adó bevásárlóközponttal szoros összeköttetésben, négycsillagos szállodát építene a laktanya területén. Mint ismeretes, koncepcióterveiket hónapokkal ezelőtt bemutatták, a területért 120 millió forintot kínáltak. A gazdasági válság hatására azonban az adásvételre egyelőre nem került sor. Az önkormányzat mindkét projektre nyitott, a befektetőkkel tovább egyeztetnek. A déli szárny jelenleg nem látogatható, de 2010, a felújítás éve után teljesen körbejárható lesz a nagy alapterületű, sok turistát vonzó vár -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!