Közélet

2013.02.04. 15:02

Mayer Mihály megbízott a vagyonkezelőben

Mayer Mihály volt pécsi püspököt is tanúként hallgatta ki a bíróság W. Gyula, az egyházmegye volt vagyonkezelője ügyében folyó büntetőperben. Mayer Mihály azt mondta, megbízott W. Gyulában, egyébiránt pedig a pénzügyekkel nem foglalkozott.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

- Gazdasági ügyekről csak annyit tudtam, amennyit közöltek velem, én nem foglalkoztam ilyen dolgokkal - mondta hétfőn a bíróságon a volt pécsi püspök, Mayer Mihály, akit tanúként hallgattak meg a W. Gyula ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, adócsalás, különösen nagy vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés és a számvitel rendjének megsértése miatt indult perben. - A vagyongazdálkodással kapcsolatos feladatokat átruháztam W. Gyulára, akiben megbíztam. Rendszeresen együtt kosztoltunk, ilyenkor sok minden szóba került, az egyházmegye pénzügyei, a Fény Kft-vel kapcsolatos ügyek is. Ezeknek a beszélgetéseknek az alapján nekem úgy tűnt, minden rendben van - tette hozzá.  

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mayer Mihály tanúként a bíróság előtt (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Mayer Mihály azt mondta, nem tudott a vádiratban felsorolt visszaélésekről, nem is volt részletes betekintése az egyházmegye, annak alapítványa és cégének pénzügyeibe.

------------------------------------------------------------------------
Botrány a pécsi püspökségen - a témával kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatja!
------------------------------------------------------------------------

Az ügyész és a bíró is több alkalommal konkrét kérdéseket intézett a volt püspökhöz, például azzal kapcsolatban, hogy miért fizetett többet az egyházmegye egy bérleményért a szerződésben rögzítettnél a W. Gyula által vezetett Fény Kft.-nek, vagy hogy ki férhetett hozzá az egyházmegye alapítványának számlájához, a válasz azonban rendre nem tudom, vagy nem emlékszem volt. 

- Bérmálásokkal, protokoll dolgokkal foglalkoztam, nem töprengtem anyagi dolgokon, a beosztottak intézték a pénzügyeket, nekem időm  sem lett volna arra, hogy pénzügyi szabályokkal foglalkozzam - tette hozzá.

A vádirat szerint összességében több százmillió forint kárt okozott a bűnösségét tagadó W. Gyula, az egyházmegye 2010-ben menesztett volt vagyonkezelője, részben az államnak, részben munkáltatójának. A vádiratban foglaltak szerint W. Gyula a felelős többek között azért, hogy munkáltatói kölcsön címén 89 millió forintot fizetett ki az egyházmegye olyan személyeknek is, akik nem álltak alkalmazásban. A vádirat szerint az egykori vagyonkezelő rendelkezett arról, hogy a pécsi egyházmegye alkalmazottai közül éveken át olyanok is adómentesen jutottak jövedelemhez, akik arra nem lettek volna jogosultak. Többek között olyan kistelepülés "lelkipásztora" is kapott bérpótlékot, ahol nem volt katolikus hitélet, de még templom se. Ítélethirdetés később várható.

Többet utaltak a kelleténél? „Fatal error!”

AZ ÜGYÉSZSÉG szerint W. Gyula a felelős többek között azért is, hogy a pécsi püspökség kft.-je több év alatt százhetvenhat millióval több bérleti díjat számlázott a szentlőrinci gondozóotthonnak helyet adó épület használatáért az egyházmegyének a szerződésben rögzítettnél. Nem fizette ellenben a kft. a püspökségnek a bérleti díjat az után a pécsi pince után, ahol a püspökség pincészete működött.

A TEGNAPI tárgyaláson az egyházmegye alapítványának egykori kuratóriumi tagját, a Fény Kft. másik volt ügyvezetőjét is meghallgatták. Ő többek között azt mondta, hogy a püspökség nem adott számlát a pincebérletről, ezért a kft. nem is fizethetett. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a másik épület bérléséért miért számlázott a szerződéses összegnél többet a kft. a püspökségnek, kijelentette: „Fatal error”, vagyis végzetes hiba történt.

ENNÉL BŐVEBB magyarázatként felvetette, szerinte elképzelhető, hogy a rezsiköltség – amit szintén a püspökség áll – is benne foglaltatott a kifogásolt számlákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!