Közélet

2011.07.25. 11:10

Mayer Mihály: „Nincs bennem bosszúvágy”

Nem a hatalom vonzotta az egyházhoz, hanem a hívek szolgálata - mondja Mayer Mihály volt megyéspüspök, aki lemondása után újra papi munkát végez. Interjúnkban a nyomozásról is beszél, és állítja: feljelentőiért is imádkozik.

Máté B. (Dunántúli Napló)

Jogi képviselője közbenjárását követően nyilatkozott Mayer Mihály, a pécsi egyházmegye éléről januárban lemondott püspök a Dunántúli Naplónak. A hivatáshoz visszatért pap tudomása szerint egyedülálló a döntése, amelyet a hívek szolgálata vezérelt.

– Tudomásunk szerint mindeddig nem volt példa arra a pécsi egyházmegyében, hogy nyugalmazott püspökként valaki napi rendszerességgel részt vállaljon a pasztorációban.

Mayer Mihály: – Valóban, a pécsi egyházmegyében biztosan nem fordult elő ilyesmi ezt megelőzően. Nyugdíjas püspököt egy másik, hivatalban lévő püspök nem is helyezhet sehova, az én esetemben sem ez történt, ez kizárólag a saját döntésem volt.

----------------------------------------------------------------------------
A Pécsi Püspökséggel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja!
----------------------------------------------------------------------------

Augusztus elejétől a Szekszárd-Belvárosi Plébániához kapcsolt településeken fogok lelkipásztori kisegítői szolgálatot végezni. Többek között a szülőfalumban, a Tolna megyében található Kisdorogon, Bonyhádvarasdon és Tevelen. Tehát nem arról van szó, hogy plébániát fogok vezetni, pusztán segítek a pasztorációban, s pécsi lakásomat sem adom fel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A volt pécsi püspök Várdombon misézett vasárnap - előtte pedig interjút adott a Dunántúli Naplónak (fotó: Löffler P.)
[/caption]

– Mi volt elhatározásának az indoka?

– Engem soha nem a hatalom vonzott, hanem a hívek szolgálata, most is ez vezérel. Természetesen tudom, tisztában vagyok vele, hogy a pécsi egyházmegyében is gondot jelent a paphiány. Ezzel összefüggésben került sor a közelmúltban olyan területi és személyi változtatások elrendelésére, mint a görcsönyi és hozzá csatolt plébániák Bicsérdhez kapcsolására, úgynevezett oldallagos ellátásra, s ezt történt a teveli és a hozzá kapcsolt plébániák esetében is, amelyek a Szekszárd-Belvárosi Plébániához tartoznak augusztustól. Vagyis arról van szó, hogy a plébánia vezetőjének segítek, és így a híveket is szolgálhatom.

Mindez nem lesz újdonság számomra, hiszen lemondásomat követően Pécsett is miséztem. Az elmúlt napokban Gunarason tartózkodtam, ahol minden hétköznap este ugyancsak miséztem.

– Hogyan fogadják ilyen alkalmakkor a hívek?

– Ugyanúgy, ahogy régen, semmilyen különbséget nem érzékelek. Sokan megszólítanak, és én nagyon szívesen beszélgetek az emberekkel.

– Az egyházmegyével kapcsolatos, hónapok óta zajló rendőrségi nyomozás ténye nem viselte meg?

– Ezzel kapcsolatban csak annyit szeretnék mondani, hogy ahogy az életemet Isten kezébe helyeztem, ugyanúgy a becsületemet is. Nem omlottam össze, nem változtam meg, tulajdonképpen most is ugyanúgy élek, ahogy korábban is.

– Azokkal, akikkel korábban jó kapcsolatot ápolt, például a paptársaival és ismerőseivel megmaradt a korábbi jó viszony?

– Igen. Egyáltalán semmiféle magatartásváltozást nem érzékeltem irányukból. Pécsett is, ha végigmegyek az utcán, aki korábban köszönt vagy odalépett hozzám, ugyanúgy megteszi most is, vagyis nem fordultak el tőlem. Mindazonáltal nincs bennem semmiféle bosszúvágy, azokért is imádkozom, akik a feljelentéseket tették. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!