Közélet

2010.01.21. 20:02

Mayer Mihály pécsi püspök kapta meg az idei Tüke-díjat

Mayer Mihály megyéspüspök nemcsak házigazdája, hanem ünnepeltje is volt az egyházmegye főtemplomában tartott összejövetelnek. A főpap lett ugyanis a pécsi polgárok szavazata alapján az idei Tüke-díj kitüntetettje.

K. F.

Ez a díj  – melyet hetedszer adtak át – annak jár, aki a város fejlődéséhez példamutató tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A idei Tüke-díjas: Mayer Mihály (fotó: Laufer L.)
[/caption]

A kitüntetés kapcsán Mayer Mihály a Dunántúli Naplónak elmondta, hogy köszöni az alapítvány kuratóriumának figyelmességét. „Egyre többet beszélünk ma a közjóról – fogalmazta meg –, valami olyasmiről, ami nemcsak egy párthoz, egy csoporthoz köthető, hanem hovatartozástól függetlenül mindenkinek kijár. E díjban nekem úgy tűnik, egyesek észrevették, hogy a püspök is a közjót szolgálja, és nem áll semmilyen csoportosulás mögé kizárólagosan. Ezért örülök különösképpen az elismerésnek. ”

1780. január 21-én Mária Terézia királynő a kancelláriában kiállíttatta a Pécs városának szóló királyi privilégiumlevelet. E napra emlékezve, 2004 óta minden évben átadásra kerül a Tüke díj, a pécsiség díja, amely a polgári összefogást, a lokálpatriotizmust is példázza, üzen a környezet felé, és példaképet állít az ifjúság számára. A díj Fürtös György keramikusművész által készített Tüke-kút kicsinyített mása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!