Közélet

2013.03.01. 10:20

Medvehagyma: maximum két kiló naponta!

Nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma.

K. E. (Dunántúli Napló)

Néhány hét múlva ellepi a Mecseket a jellegzetes fokhagymaillatú, vér- és vesetisztítóként is ismert növény. A gyűjtésére vonatkozó szabályokkal azonban sokan nincsenek tisztában.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt –  így medvehagymalevelet is – gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/főt naponta. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni.

Külön törvényi előírás vonatkozik a védett természeti területen való gyűjtésre: ebben az esetben bármilyen kis mennyiség szedése csak a természetvédelmi hatóság (Dél-Dunántúlon a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) engedélyével lehetséges. Az idei évtől a természetvédelmi engedély beszerzése a gyűjtő feladata. Azokkal szemben, akik engedély nélkül szedik a medvehagymát az állami erdőkben, szigorúan lépnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!