Közélet

2007.04.07. 10:16

Még mindig ketyeg a bomba a vegyi művek volt telepén?

Márciustól nem tisztítják a Budapesti Vegyi Művek (BVM) egykori hidasi gyára környezetében fúrt kutak vizét. A környékbeliek attól tartanak, hosszú távon tartani lehet a dél-bonyhádi ivóvízbázis szennyezésétől.

Balogh Z. (Dunántúli Napló)

A BVM volt gyára mellett, egyhektárnyi területen tárolták valamikor azokat a – feltehetően rákkeltő – tetraklór-benzol származékokat tartalmazó vashordókat, amelyeket idővel Garéba szállítottak. A BVM ezen a területen földcserét hajtott végre, átlag négy méter mélységig. Annak idején valószínűleg úgy gondolták, hogy ezzel sikerül gátat vetni a további talajszennyezésnek. Ezt megtámogatták azzal, hogy a környező, fúrt kutakból szivatytyúzott vizet olyannyira megtisztították a gyártelep helyi víztisztítójában, hogy azt vissza lehetett engedni a környezetbe.

A szennyezett víz tisztítását a BVM megbízásából 2002 óta végezte a pécsváradi Vízmű Kft. Horzsa Zoltán, a cég ügyvezetője azt mondja: azért fejezték be a tevékenységüket, mert a BVM nem fizette ki a már több tízmillió forintra rúgó tartozását. Ez a vállalkozás szállította a hidasi tisztítóba a garéi szennytelep vizét is. Ha fizet a vegyiművek, nincs akadálya, hogy folytassák a tevékenységüket, mondta Horzsa Zoltán.

Az ominózus terület az Öreg- és a Völgység-patak deltájában fekszik. Hogy a szennyeződés ennél a résznél is tovább terjedhetett, annak egy tavaly őszi munka az egyelőre feltételes bizonyítéka, mondja dr. Szelle Tibor, hidasi polgármester. Akkor megbolygatták az Öreg-patak medrét, aminek nyomán klórbenzol-származék szaga áradt szerteszét. Ugyancsak a polgármestertől tudjuk, hogy a tisztítóba került víz eredetileg az egészségügyi határérték 200–250-szeresét meghaladó mértékben tartalmazott káros anyagot. Hogy milyen mértékben terjedt tovább a szennyezés, arra csak egy átfogó vizsgálat adhat magyarázatot.

Rövid szennytörténet

A Budapesti Vegyiművek hidasi gyárában 1968 és 1987 között 16 ezer tonna tetraklór-benzol-származék keletkezett. Az 1970-es évek közepétől a vegyiművek hidasi gyártelepe mellett tárolták a hulladékot, 200 literes vashordókban. 1977-ben a Magyar Állami Földtani Intézet a Garé–Szalánta–Bosta térségében jelölte meg a hulladék tárolására alkalmas helyet. A telephely 1980-as átadása után a vegyiművek a Hidason tárolt hulladékát Garéba szállíttatta át. Idén január óta a már felszámolt garéi telepen sem szivattyúzzák az elszennyeződött talajvizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!