Közélet

2013.01.06. 12:49

Megbirkóztak a közmondás átültetésével

Weisz Fanni, pécsi siket modell tolmácsolta sorstársainak Áder János köztársasági elnök újévi ünnepi köszöntőjét.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Kitől kaptad a felkérést?

– Nem tudom pontosan, az ötlet honnan indult, de csodás gesztus volt. A felkérés barátomhoz, a pécsi tévés újságíróhoz, Vujity Tvrtkóhoz érkezett. Tudtam, hogy ez hatalmas lehetőség, főleg sorstársaim miatt. A 2009-es jelnyelvi törvény óta ez volt az egyik legkiemelkedőbb esemény a jelnyelv fontosságának felhívására és népszerűsítésére, ezért nagy köszönettel tartozunk Áder János elnök úrnak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Tudtam, ez hatalmas lehetőség, főként a sorstársaim miatt” (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Mennyire nehéz a felkészülés?

– Bertus Tímea hivatalos jeltolmáccsal véglegesítettem az elnöki beszéd jelnyelvi formáját. A nehézséget a kétnyelvű oktatás hiánya okozta. Sajnos a siketek oktatásában a jelnyelv tanítását ma sem támogatják. A siketek iskoláiban a gyermekek szájról olvasva tanulnak, ami nehezebbé teszi az ismeretszerzést. Én sem birtoklom sajnos a magyar nyelvet 100 százalékban, számomra idegen nyelv. Nehézséget okozott, hogy egy „számunkra” érthető fordítás szülessen. A Minden ember a maga sorsának kovácsa közmondást nem volt egyszerű jelnyelvre átültetni.

– Tvrtko új könyvében is szerepelsz. Miért volt ez fontos?

– Azt gondolom, az én sorsomban benne van a fogyatékossággal élők sorsa is, úgyhogy aki olvassa a fejezetet, lehet, hogy egyes részeknél magára is ismer. Sok szülő keres azóta, hogy megkérdezze, a különböző problémákat hogyan oldottuk meg.

– A Himnusz jelnyelvi verziójában főszerepet kaptál. Hogyan született ez a verzió?

– Juhász Ferenc siket sorstársam fordította jelnyelvre a Himnuszt. A felkérés megtisztelő volt, örömmel vállaltam.

– A sűrűsödő közéleti szerepvállalások mellett folytatod a modellkedést?

– Modellmunkáim is segítségemre vannak a jelnyelv népszerűsítésében. Ezek, valamint Tvrtko és családja támogatása abban is segítenek, hogy a fontos felkéréseknek eleget tudjak tenni a társadalmi felelősségvállalás szellemében.

Az első siket szóvivő

WEISZ FANNI Pécsett, siketen született. A húsz éves hallássérült modell tíz éves koráig a siketek iskolájában, utána hallók között tanult. Baranya szépe lett tiniként 2007-ben. Európa első siket sajtószóvivője, a hátrányos helyzetű embereken segítő Afrikai-Magyar Egyesületnél. A Szépségkirálynő című televíziós versenyen 2011-ben közönségdíjas lett. Pécs Város Arca. A 2012-es A királynő beszéde című könyvet részben róla írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!