Közélet

2008.09.24. 16:08

Megdöbbentő tanulmány került a Fideszhez a Nick-udvarról

A Nick-udvar tervezett eladását véleményező belső szakértői anyag került az ellenzék birtokába. A nem nyilvános dokumentum szerint a városi cég érthetetlen hibákat követ(ett) el. Az ellenzék most azt kéri, a Nick-udvart nyilvánosan hirdessék meg eladásra, az üzletkötőt pedig illesse jutalék.

Forrás: Pécsi Fidesz

A Fidesz sajtónközleménye a Nick-udvarról:

„A PVV Zrt. a Dél-Dunántúli Régió vitán felül legjobb elhelyezkedésű épülettömbjének hasznosítására befektetőket keresett, ám a befektető keresés zárt körben történt. Egy ilyen értékű és urbanisztikai szempontból kiemelkedő jelentőséggel rendelkező épülettömb értékesítése lényegesen jelentősebb marketing tevékenységet igényel.”

Ezzel a kritikai megjegyzéssel kezdődik – és durvábbakkal folytatódik – az a szakértői anyag, amely az ellenzék birtokába jutott. A tanulmányt tavaly májusban készítették, lényegében az ebben foglaltak miatt utasították el a Nick-udvar akkori potenciális befektetőjét, aki a mainál lényegesen jobb ajánlattal állt elő. (Akkor az alsó szint a városé maradt volna).

Az anyag megállapítja, hogy a Nick-tömb város által felbecsült felújítási költsége teljesen irreális, a több mint félmillió forintos négyzetméterár ugyanis elképesztően magas. Az anyag szerint nem vették figyelembe azt sem, hogy a tömb földszintjén lévő üzlethelyiségeket fölújították, azok tehát – minimális ráfordítással – megfelelnek a követelményeknek. A tanulmány készítői szerint a Nick-tömböt úgy is fel lehetne újítani, hogy az a város érdekeinek megfeleljen, a város tulajdonában maradjon, az ugyanis hosszútávon megtérülne.  

A szakvélemény megállapításait most nem vették figyelembe a városvezetők, illetve a Pécs Holding, noha egy sokkal rosszabb üzletre készülődnek – az ellenzék szerint.

– Úgy véljük, a városvezetők újból fű alatt akartak üzletelni a város vagyonával, ezúttal pedig éppen Pécs legértékesebb ingatlanával – mondja Nagy Csaba.

A Pénzügyi Bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta, a mindezidáig titokban tartott, ám most megismert szakvélemény alapján azonnal fölül kellene bírálni az eladási szándékot, és a város számára jóval kedvezőbb feltételekkel, nyilvánosan kellene meghirdetni a Nick-udvart.

– A régió legértékesebb ingatlanát nem szabad ennyire áron alul eladni. Évente 50 millió forint bevétele van a városnak a földszinti üzletek bérleti díjából, ezt nem szabad kidobni az ablakon – magyarázza Nagy Csaba.

Az ellenzék ezért azt javasolja, hirdetessék meg nyilvánosan az épülettömböt, országosan és nemzetközi szinten is, úgy, hogy az ingatlan földszintje továbbra is a város tulajdonába maradjon. Az a közvetítő pedig, aki a jelenlegi vételi ajánlatnál magasabb ajánlatot hoz, az eladás után részesüljön százalékos jutalékban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!