Közélet

2016.10.30. 11:04

Megférhet az erdőben bringás és turista

Az őszi turistaszezonban az erdőt gyalog felfedezők és a kerékpáron kalandozók is szép számmal járják a Mecsek ösvényeit, így gyakran találkoznak. Konfliktusról szerencsére nem hallani, de lenne igény az előrelépésre.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Számos területen osztoznak a hegyi útvonalakon a gyalogos túrázók és a hegyikerékpárosok Baranya megyében, hiszen a Mecsek közelsége miatt mindkét táborból rengetegen indulnak neki az erdőknek. A korábbi évek lejtőkön száguldozó, gyalogosokat riogató downhillbringásairól szerencsére mostanában nem hallani, bár naponta látni Pécsen is olyan tizenéveseket, akik a hegyről lerobogva keresik az izgalmakat.

Több aktív bringással beszéltünk, akik egybehangzóan állítják: a terepen biciklizők nagy többsége kulturáltan járja a hegyet-völgyet, viszont a néhány renitens nagyon látványos, és miattuk az egész kerékpáros közösséget negatívabban ítélheti meg a közvélemény.

Szerencsére egyre több a jó példa

Gond nélkül megférhet az erdőben a turista, a kerékpáros és az erdő hasznosítója is – vélekedett megkeresésünkre Rózsavölgyi Péter, aki terepkerékpárosként és egy versenyeket szervező csapat tagjaként is rálát a témára. Legutóbb egy enduroversenyt (az autós ralikhoz hasonló időfutamokkal) rendeztek Kövestető környékén, ahol közel száz versenyző s több száz érdeklődő és kísérő érezte jól magát anélkül, hogy a természet kárát látta volna. Bővülhetne tehát a helyi turizmus kínálata is a bringásokat vonzó pályákkal, rendezvényekkel, nemcsak a környékbeliek élvezhetnék a Mecsek szépségeit – vélekedik Rózsavölgyi. Ehhez persze összehangolt fejlesztésekre lenne szükség.

Bicikliscentrum a Misinánál?

Most is használnak több lejtős szakaszt a tévétorony környékéről kiindulva a bringások, vérmérséklettől függő sebességgel – mondja egy aktív terepkerékpáros, aki versenyzőként is tájékozott. Pécsen néhány tucatnyira teszi azok számát, akik versenyszinten űzik a downhill ágat, hobbiként még 60-80 terepkerékpáros lejtőzhet rendszeresen szerinte. A nagy többség közülük tudja a korlátait és megelőzi a konfliktusokat, de az tény, hogy edzeni legálisan sehol nem tudnak. Ezen is változtathatna az a terv, amely évek óta készen áll egy Misina körüli kerékpáros-pályarendszerre. Ennek részeként a hegyre feljáró helyi buszokon akár külső tartókkal is szállíthatnák a bringákat, ahogy egy kiépített sífelvonó is megoldhatná a hómentes időszakban a kerékpárosok feljutását, és persze gyalogos turistákat is vonzana. A napokban a közgyűlésben is megszavazott Misina-fejlesztés remélhetőleg ezt az ügyet is előremozdítja, hogy Pécs is csatlakozhasson a hazai sikeres hegyisport-központok sorába. A külföldön is járatos bringások szerint kár, hogy eddig sosem jutott erre pénz az elnyert nagy pályázatokból, pedig egy jól kitalált mecseki terepre még horvát és szlovén kerékpárosok is eljönnének.

Kijelölt úton

A terepkerékpározás és a túrázás ugyanazon korlátok közt működik, hiszen a természet védelme érdekében számos helyen meghatározzák, milyen útvonalakon lehet sétálni vagy tekerni. A természetvédelmi, tájvédelmi vagy éppen Natura 2000 védettség alá tartozó területeken csak a kijelölt útvonalakon szabad haladni. A kerékpározás még több körültekintést igényel, hiszen elvben csak olyan turistaútvonalon tekerhetnek a biciklisek, ahol külön ezt jelző piktogram is látható. A gyakorlat azonban erősen ellentmond ennek, de a természetjárók és terepen bringázók többségének véleménye szerint a korlátozó szabályokat igazán be sem lehet tartani. A békés együttélést inkább hallgatólagos megállapodások mentén lehet megoldani, hogy mindenki élvezhesse és óvhassa is a természetet. A Mecsekben kijelölt biciklis turistaszakasz akad ugyan, de hegyikerékpárosoktól olyan véleményeket hallottunk, hogy a kijelölésével inkább letudták a kötelező feladatot, mint hogy valódi sportolásra, kikapcsolódásra alkalmas utat nyitottak volna.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!