Közélet

2010.11.05. 08:13

Mégis volt szentszéki vizsgálat?

A Püspöki Konferencia Titkársága nem erősíti meg a pécsi egyházmegye közlését, amely szerint az egyházmegye vagyonkezelője felmentésének nincs köze az Apostoli Szentszék vizsgálatához.

M.B.

Feltehetően dr. Papp Lajos nyílt levelére válaszul, de azt nem említve csütörtökön közleményt adott a Püspöki Konferencia titkársága.

„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága egyedül azt a megállapítást teheti, hogy a Magyar Kurír a Pécsi Egyházmegyei Hatóságnak azt a közleményét, amely arról szólt, hogy az egyházmegye vagyonkezelője egyházi elmozdításának az Apostoli Szentszék vizsgálatához semmi köze sincsen, a közlemény igazságtartalmának felülvizsgálata nélkül bocsátotta közre. A közlemény tartalmát megerősíteni nem tudjuk.” (Az említett Magyar Kurír katolikus napilap.)

------------------------------------------------------------------
A pécsi egyházmegyei botrányról már több cikket írtunk - itt tekintheti át őket összegyűjtve.
------------------------------------------------------------------

A pécsi egyházmegye szeptemberben azt követően adott ki közleményt, hogy az Egyházfórum Alapítvány az alábbiakat hozta nyilvánosságra  „Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint Mayer Mihály, a Pécsi Egyházmegye megyés püspöke fölmentette hivatalától a püspökség két vezető beosztású alkalmazottját, a gazdasági igazgatót, és a püspöki iroda vezetőjét. Az elmúlt évben a Szentszék gazdasági, és szexuális visszaélések gyanúja miatt folytatott vizsgálatot a püspökség vezetése ellen.”

Az egyházmegye közleményben cáfolt: „A Szentszék nem folytat, és nem folytatott vizsgálatot az Egyházmegye vezetése ellen, így a felmentés sem lehetett a vizsgálat következménye, Püspök úr az egyházmegyei vagyonkezelőt az egészségi állapota miatt mentette fel, és nem menesztette”.

A Püspöki Konferencia közleményének utolsó két mondata a cáfolat cáfolatának is felfogható.

A Katolikus Püspöki Konferencia közleménye

„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága közli, hogy a püspökök személyi ügyeiben sem az adott egyháztartomány érseke, sem a Püspöki Konferencia mint testület, vagy annak elnöke nem illetékes sem intézkedni, sem hivatalos informatív eljárást (vizsgálatot) lefolytatni. Erre egyedül csak az Apostoli Szentszék jogosult.

Ezért a Püspöki Konferenciát nyilatkozatra szólítani ilyen ügyekben felesleges, hiszen az esetleges egyházi eljárás részleteiről sem rendelkezik megfelelő információkkal. Folyamatban lévő büntető ügyekről a világi hatóságok sem szoktak a jogerős ítélet előtt széleskörű információkkal szolgálni. Tehát a Püspöki Konferenciát vagy annak tagjait hallgatással vádolni teljesen helytelen.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága egyedül azt a megállapítást teheti, hogy a Magyar Kurír a Pécsi Egyházmegyei Hatóságnak azt a közleményét, amely arról szólt, hogy az egyházmegye vagyonkezelője egyházi elmozdításának az Apostoli Szentszék vizsgálatához semmi köze sincsen, a közlemény igazságtartalmának felülvizsgálata nélkül bocsátotta közre. A közlemény tartalmát megerősíteni nem tudjuk.

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!