Közélet

2009.06.18. 14:27

Megkezdődhet a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont kivitelezése

A gondos előkészítő munka eredményeként a pécsi lakosok és az ide látogatók számára több hete kézzelfogható valósággá váltak a kivitelezési munkálatok; az elvárások immár a határidők pontos betartására és a kivitelezés kifogástalan minőségére irányulnak.

forrás: Pécs 2010

Szintén jól halad a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont ügye. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertese a Magyar Építő Zrt. - Arcadom Zrt. konzorcium lett, azonban az Opus 2010 konzorcium élt a jogorvoslati lehetőséggel 2009 május 6-án. A Közbeszerzési Döntőbizottság június 15-én kézbesített határozata szerint a korábbi döntést megvizsgálva a beadott keresetet elutasította, és megállapította, hogy az ajánlatkérő Pécs MJV és az eljárás lebonyolításáért felelős Pécs2010 Menedzsmentközpont jogszerűen és szabályosan hirdetett győztest. Ez igen komoly szakmai eredménynek tekinthető, azonban a több hétig tartó jogorvoslati eljárás miatt a beruházás kivitelezési munkálatainak befejezése 40 nappal később várható. 

Június 18-án a közbeszerzési eljárás lezárását követően ünnepélyes keretek között írta alá a projektgazda Pécs Megyei Jogú Város képviseletében dr. Páva Zsolt polgármester, a közreműködő szervezet nevében Márton György, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója és a kivitelező Magyar Építő Zrt. - Arcadom Zrt. konzorcium képviselője, Tolnay Tibor a központ építését rögzítő vállalkozási szerződést a pécsi Városházán.

A beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A Magyar Építő Zrt. - Arcadom Zrt. konzorcium (a 2009. június 18-i szerződéskötéstől számítva) 469 napot szán a kivitelezési munkákra, ami azt jelenti, hogy az épület 2010. szeptember 30-ra készülhet el. A munkálatok a szerződés aláírását követő két héten belül elkezdődnek.  

A 7,242 milliárd forint összköltségvetésű (ebből a kivitelezésre 6,374 milliárd forintot fordítanak) beruházás túl azon, hogy világszínvonalú technikával felszerelt létesítmény lesz, otthont ad majd a Pécsi Kulturális Központnak, valamint a Pécs2010 EKF program nagykövetének, a Pannon Filharmonikusok Zenekarának. Az elfogadott tervek szerint a 11 144 m2 nettó alapterületű épület akusztikai tervezésű nagyterme 999 fő befogadására lesz alkalmas, amely a rendezvény típusától függően a változtatható színpadállásnak megfelelően 928, illetve 880 főre csökkenthető a zenekari igényeknek megfelelően. Az impozáns épület nemcsak a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Kulturális Központ irodáit, valamint a zenekar működéséhez szükséges termeket, hanem a közönség számára fenntartott tereket (kávézó, könyvesbolt, fogadótér), valamint mindezek kiszolgáló helyiségeit is magában foglalja.

A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont a Dél-dunántúli régió legnagyobb befogadóképességű, multifunkcionális hangversenytermeként, kulturális rendezvényhelyszínként és konferenciaközpontként működő középülete lesz. Az utóbbi célra az emeleti nagyterem mellett az épületben található konferenciatermek és szekciótermek is szolgálhatnak, melyek befogadó kapacitása 368 főtől 50 főig változó, az igényeknek megfelelően.

A földszinten található 368 fő befogadására képes konferenciaterem a konferencia igényeknek megfelelően szekcionálható lesz, az első emeleti 287 fős konferenciaterem pedig balett próbateremmé alakítható és maga az épület alkalmas táncszínházi produkciók befogadására is. A nagyzenekari próbák számára különálló, állandó termet biztosítanak.

A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont megépítése jelentős vonzerőt jelent: amellett, hogy a létesítmény Európában is kiemelkedő színvonalú eseményeknek ad majd otthont bővítve ezzel a város kulturális kínálatát, Pécs a közép-európai konferenciapiac egyik meghatározó színhelye lesz – újabb szakmai konferenciák, vásárok, kulturális fesztiválok megrendezése válik ott lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!