Közélet

2007.03.04. 12:42

Megmenteni Herkulest

Pécs | Kihalással fenyegetett herkulesbogarakat szaporít pécsi lakásán Szirtes Bálint. Az óriás az egyik legnagyobb bogár a világon, a leghosszabb vadon befogott egyed 182 milliméteres volt.

Kozma Ferenc (DN Vasárnap Reggel)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A herkulesbogár hatalmas lárvái értékes tápláléknak számítanak őshazájában, emiatt is fenyegeti a kipusztlás a fajt (fotó: Laufer L.)
[/caption] A pécsi biológus a Guadeloupe és Dominica szigetein honos alfaj megmentésén munkálkodik. Rajta kívül többek között a moszkvai, düsseldorfi, londoni és a bristoli állatkert is a herkulesbogár-program részese. 

Szirtes Bálint a Pécsi Tudományegyetemen végzett biológia szakon. Nőtlen. Egy humán kutató-fejlesztő cégnél dolgozik, egyébként rovarkutató, különösen a trópusi ízeltlábúak világában mozog otthonosan. Diákként lett tagja a Magyar Rovartani Társaságnak. Három alkalommal járt a brazil esőerdőben, Dél-Amazóniában. Sokféle foglalatosság, hobbi köré fűződnek mindennapjai. Több terráriuma van, s életcéljában a természetvédelem legalább olyan fontos, mint rovarok szeretete, a kihalásra ítélt, veszélyeztetett egyedek és alfajok megmentése. A herkulesbogarat először kisgyerekként, 15 éve látott.

Nem kisebb a cél, mint megmenteni a kihalástól a Föld egyik legnagyobb bogarát. Ahogy a pécsi fiatalember megfogalmazta: mindez óriási megtiszteltetés és egyben szép szakmai kihívás. Hiszen ő a harmadik a világon, aki mint magántenyésztő vehet részt a veszélyeztetett bogár túlélését elősegítő tenyészprogramban. Egyébként az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetségének (EAZA) tag-állatkertjei vesznek részt még benne. Nem kevés a tennivaló. Az ENSZ környezetvédelmi bizottságának jelentése 34 ezer féle növényre és 5200 állatfajra becsülte a közeljövőben kihaló fajok számát.

Az említett bogár-alfaj egy a sok közül. Hasonló a mi szarvasbogarunkhoz, de jóval nagyobb. A hímnek elöl egy felfelé görbült fogas, és e felett a nyakpajzsból előre nyúló, lefelé görbülő szarva van.
A herkulesek induló állományát Szirtes Bálint a Fővárosi Állat és Növénykert rovarházának munkatársától, Papp Tamástól kapta, aki a program magyarországi koordinátora. A szaporítás fontos feltétele, hogy meg kell őriznie a Dynastes hercules hercules Guadeloupe-i változatának tisztaságát.
Bálint úgy számítja, hogy a tenyészetből 14-16 hónap alatt, úgy a jövő év májusára 200-250 kifejlett bogara lesz. Erre természetesen a családi ház felső szobája már nem elég, külön helyiséget kell bérelnie. Táplálásuk sem lesz egyszerű, hiszen a bogarak többnyire édes trópusi gyümölcsön élnek. Erre a mézes banán a legalkalmasabb. Amint azt Bálint említette, a tenyészetében meglévő 12 kifejlett bogár hetente megeszik tíz-tizenkét banánt.

Mikor lesz a visszatelepítés? Nos, ezt Szirtes Bálint még nem tudja. Csupán annyit, hogy az egyébként meglehetősen nagy értékű tenyészetekből a szaporításban részt vevő állatkerteknek havonta tíz-tíz hímet és nőstényt illik felmutatniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!