Közélet

2009.10.21. 19:43

Megmentik az öreg emeletes Ikarust

A napokban visszakerült Pécsre a megyeszékhely útjain a ’70-es évek elején szolgálatot teljesített emeletes busz.

K. E.

Néhány évtizedes hányattatás után a jármű karrierje új fejezetéhez érhet, ugyanis a tulajdonos elképzelései szerint jövőre, az EKF-hez kapcsolódva szponzorok bevonásával eredeti állapotában szeretnék forgalomba állítani.

Az emeletes busz a pécsi szolgálatot követően – ahol többek között a 20-as és a 28-as járatokon vitte az utasokat – a balatonvilágosi Volán-üdülő parkjába került, majd onnan a Volánbusz ceglédi bontótelepére.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ma így néz ki az Ikarus
[/caption]

A rendkívül rossz állapotban lévő jármű Budapestről való elvontatását a tulajdonossal kötött megállapodás alapján a Pannon Volán munkatársainak logisztikai tervezése, a szükséges engedélyek beszerzése után a társaság Scania típusú autómentőjével oldották meg.

Október 20-án az emeletes busz a Pannon Volán pécsi központi telepére került, ahol a társaság vállalta állagmegóvó megőrzését.

Az Ikarus 556-os autóbuszai 1964-ben jelentek meg az utakon, ennek a típusnak az átépítéséből alakították ki az első magyar emeletes autóbuszt, amely 1969-től 1976. június 3-ig szolgálta a pécsi tömegközlekedést, a Pannon Volán Zrt. jogelődjeinek üzemeltetésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!