Közélet

2006.12.09. 10:55

Megnyílt a beremendi határátkelő

Beremend | Új épületek, védőtetős határkapuk - a teljesen felújított beremendi határátkelőn két-két sávon az autók, egy-egy sávon a buszok léphetik át a magyar határt.

Bóka M. (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="323"] A jelenlegi átkelőt össze sem lehet hasonlítani a korábbi felépítményekkel. Az átkelő minden tekintetben megfelel az uniós követelményeknek (fotó: Löffler Péter)
[/caption]Pénteken átadták Beremenden az új határátkelőt. A Pénzügyminisztérium államtitkára, Tártai Miklós elmondta, a magyar–horvát határon a beremendi a második, az országban pedig a harmadik olyan átkelő, amelyet az úgynevezett Schengeni Alapból finanszíroztak. Mint ismeretes, az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei a napokban elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését a tíz új tagállamra. A megállapodás a belső határellenőrzések fokozatos megszüntetését irányozza elő 2007 decemberétől kezdődően azzal a feltétellel, hogy a csoport országai a külső határokon addigra eleget tesznek az Unió által megkövetelt előírásoknak. A beremendi fejlesztés a követelményeknek minden tekintetben megfelel. A határkapukat védőtetővel látták el, az új kezelőépületben a Vám- és Pénzügyőrség, valamint a határőrség irodái kaptak helyet. Két-két sávon az autók, egy-egy sávon pedig a buszok közlekedhetnek a nap huszonnégy órájában. Dr. Nagy János vezérőrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka közölte, a teherforgalom előtt egyelőre nem nyitják meg a beremendi határt az utak védelme miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!