Közélet

2011.12.02. 19:44

Megnyúltak a várólisták

A műtéti várólisták a tavaszi átmeneti javulás után ismét megnyúltak. A szakember szerint a legrosszabb helyzet a mozgássérülteké, hiszen már akad aki 2014-re kapott időt.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Abban bíztak a szakemberek, hogy amint tavasszal érkezett, úgy ősszel is jön némi segítség a műtéti várólisták csökkentésére, ám nem érkezett egyetlen forint sem. Dr. Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója lapunknak elmondta, hogy bár korábban valóban szó volt a legnagyobb költségekkel járó, drága protéziseket igénylő beavatkozások plusz finanszírozásról, mostanában csend honol.

A professzor úgy véli, hogy ha váratlanul érkezne is valamennyi központi pénzmaradvány az egyetem számára, az is valószínűleg címkézve érkezhet, azaz csak az egyetemi adósságok törlesztésére, a lejárt idejű tartozások kifizetésére lehet majd fordítani. A beszállítóknak ezt meg kell kapniuk, ráadásul ha nem fizetnének, akkor a több mint 4,5 milliárdos egyetemi tartozást a felszámolt kamatok ugyancsak megnövelnék.

Dr. Bellyei Árpád ismert pécsi ortopédiai szakember kérdésünkre leszögezte: a mozgásproblémákkal élők hosszas várakoztatása sok gyötrődéssel járó, lelketlen időszak. Bár minden embernek más-más mértékű a fájdalomküszöbe, a többségüknek a kínok kínjait kell elviselniük. S ha kiesnének a munkából, többéves várakozás után nehéz őket visszavezetni a munka világába. Az érintett korosztály 50–70 év közötti.

----------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön fizetne-e, hogy gyorsabban sorra kerüljön a műtéteknél?
----------------------------------------------------------------------

A táppénzen lévők általában 3–5 hónapon belül megkapják a protézist, ám a munkában lévő betegből is egyre több lesz. S ha nem emelkedhet a műtéti kapacitás, a várólista tovább nő.

Tavaly 27 milliárd jött

A megnövekedett várólisták orvoslására tavaly decemberben a kormány 27,5 milliárd forintos pluszpénzt juttatott azzal a kikötéssel, hogy mintegy 10 százalékát kizárólag a leggyakoribb beavatkozásoknak számító műtétek elvégzésére lehet fordítani. Ilyen például a szívkatéterezés és a nyitott szívműtétek, valamint a csípő- és térdprotézis-beültetés. Ezeket a beavatkozásokat átlagban egy-éves várakozási idővel végzik el a hazai kórházakban, a térdprotézisre pedig akár több évet is várni kell. Az idén pedig 1,5 milliárdot kapott a járóbetegellátás diagnosztikai javítására több intézmény, köztük a pécsi irgalmasrendi kórház.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!