Közélet

2015.03.06. 10:58

Megrémült szarvasok alkották a villányi rudlit

Egy hete számoltunk be arról, hogy több száz állat gyűlt össze egy baranyai mezőn. Azóta a héten újabb eset történt: Tolnában a zágrábi IC rohant bele egy szarvascsordába. Megkérdeztük a Baranya Megyei Kormányhivatalt, hogy mi okozza az egyre szaporodó jelenséget.

dg (bama.hu)

Szarvascsordába rohant egy InterCity a Tolna megyei Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész állomások között hétfő este, több vonat is késett a pécsi vonalon. Néhény nappal korábban sötétedéskor Villány határában, Pócsa irányában egy szántón több száz szarvas gyűlt össze. Olvasónk a fantasztikus látvány szavakat használta a különleges jelenség kapcsán. Mint elmondta, nem tartottak sehova, nem is igazán mozogtak az állatok.

Ezt megelőzően a Somogy megyei Lábod határában több száz, láthatóan rémült szarvas vágott át az úton. Arról az esetről videó is készült.

Kíváncsiak voltunk, hogy mi okozhatja az egyre gyakrabban előforduló jelenséget, ezért megkerestük a Baranya Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságát.

Mint megtudtuk, a téli csoportképződés során általában 30-50 egyedet számláló csoportok alakulnak ki. Mint olvasónk által küldött képen látszik, Villánynál ennél jóval több, tízszer ennyi állat gyűlt össze február végén. A szakemberek szerint két fő ok állhat a jelenség mögött.

Kiszorulnak az élőhelyekről

Az egyik alapvető probléma, hogy a természetes élőhelyeiről a gímszarvas mára szinte teljesen kiszorult. Ha ráadásul zavarják is a példányokat (akár legális vagy illegális favágással), akkor az erdő helyett a szántókra kényszerülnek. Ezeken a helyeken nagyobb csapatokban állva, kihasználva a síkvidéket, messzire ellátva előbb vehetik észre a közelgő fenyegetést. Ez történhetett Villány határában is, ahol egy nagyjából 300 egyedet számláló csoport alakult ki, így tehát a fajtársak tömege nyújtott számukra biztonságot.

Egyre gyakoribb az agancsgyűjtés és a hajtás

Február és március hónapokban hullajtják el agancsaikat a gímszarvas bikák. Ekkor gyűjtők árasztják el az erdőket és a mezőket. Durvább esetben az is előfordul, hogy kutyákkal hajtják az állatokat egy kifeszített drótkötélnek, így a menekülő vadról nagyobb eséllyel esik le a kilogrammonként 2000-4000 ft értékű agancs. AZ életéért rohanó, akár 50km/h sebességgel futó rémült szarvas a társaiban bízva követi azokat bárhová.

Egyébként az engedély nélküli agancsgyűjtés tilos. A büntetés mértéke akár egymillió forint is lehet.

Mindehhez csak annyit tudunk hozzáfűzni zárszóként, hogy hiába lenyűgöző látvány egy többszáz példányból álló rudli, a kormányhivataltól kapott válasz után óhatatlanul is arra tudunk gondolni ilyenkor, hogy a háttérben a megijesztett állatok rémülete áll. Sajnos. Küldenénk is nekik egy számot:

Címkék#Villány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!