Közélet

2011.09.22. 08:46

Megszavazta a közgyűlés a brutális tömegközlekedési áremelést

Néhány nagyon fontos ügyben döntöttek, s még több alkalmával hosszasan vitáztak a pécsi képviselők az első őszi közgyűlési ülésen. Októbertől a bérletek, januártól a menza drágul.

B.A. (Dunántúli Napló)

Hosszas, néhol terjengős, itt-ott pedig öncélúnak is vélhető vitákat is felvállaltak csütörtökön az első pécsi őszi közgyűlési ülésen a városatyák. A legtöbbeket azonban két olyan döntés érinti, amelyekről a Dunántúli Napló előzetesen már beszámolt.

Mégpedig a Pécsi Közlekedési Zrt.-nél tervezett jegy- és bérletáremelés, illetve a pécsi közétkeztetés drágítása. Mindkét előterjesztést elfogadta a városvezető pártok képviselőiből álló többség, az ellenzék nem szavazata mellett. Így októbertől, tehát tíz napon belül átlagosan 20 százalékkal drágulnak Pécsett a helyi közösségi közlekedés viteldíjai. Január elsejétől pedig a menzáért kell 15 százalékkal többet fizetni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Drágulnak a bérletek
[/caption]

---------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Drasztikusan drágul a pécsi buszbérlet. Ön mit szól ehhez?
---------------------------------------------------------

A részletes helyszíni beszámolót alább olvashatja:

16:30 - Talán a Tüskésrét lesz az új helyszíne az állatkertnek
 
Nagy Csaba (Fidesz) alpolgármester kérte magához a szót elsőként az állatkert elhelyezésével kapcsolatos előterjesztés előtti vitában. Arról beszélt először, hogy az állatkert elköltöztetésének eredeti terve (Árpádtetőre) arról szólt, hogy a város egy partnerrel, a Mecseki Erdészeti Zrt.-vel közösen valósítja meg a költöztetést, ők azonban lemondtak erről a szerepről a későbbiekben.

Emiatt is kell most új elképzelést megvalósítani, márpedig azt mindenki tudja, hogy az alpolgármester arra Kővári János kimondta azt, amit lapunk is tudni vélt, ám eddig senki sem erősítette meg lapunknak, hogy immár elfogyott a Zöldhatóság türelme az állatkerttel kapcsolatban, ugyanis hosszú-hosszú évek óta tudja mindenki, hogy a Mecseken a vízbázis szempontjából szerencsétlen helyen van, s már több határidőt is adott és meghosszabbított a környezetvédelmi hatóság.

Kővári arról is beszélt, hogy az elmúlt húsz évben kb. a 16. új helyszínnek van kikiáltva a Tüskésrét, de az pozitívum, hogy végre sikerült az egyetemet is belevonni az előkészítési munkába. Mindezek után azt mondja, ne hamarkodjuk el azokat a kijelentéseket, hogy biztosan a Tüskésréten lesz az új pécsi állatkert, amelyről szóló tervek egyébként korszerűek, s inkább egy ökopark kialakítását célozták.

Tóth Bertalan szerint ne ezt a határozati javaslatot fogadja el a közgyűlés, hanem keressenek egy másik helyszínt a későbbiekben. Merthogy nem érti az előterjesztés alapján, az előnyök és a hátrányok felsorolása című fejezetnél, hogy miért is kellene a Tüskésrétre vinni az állatkertet. Szerinte olyan területet kell keresni, ahol a hátrányok nem mutatkoznak.

Csizi Péter levezető elnökként annyit jegyzett meg, hogy sajnálja, hogy Tóth Bertalan a másik lehetőségeknél nem olvasta az előnyök és hátrányok részt, mert akkor látná, hogy a Tüskésrétnél van a legkevesebb hátrány.

Kóbor József (LMP) szerint a hatóság előtt kell prezentálni, hogy van elképzelés, megoldási javaslat a probléma megoldására, ezért kell dönteni.  Ő ezért szavazza meg az előterjesztést, de ő maga sem hisz abban, hogy a Tüskésréten állatkert lesz.

Kővári János szerint viszont nem arról van szó, amit Kóbor mond. Szerinte a hatóság által diktált döntési helyzet mellett az is fontos, hogy a jelenlegi park fenntarthatatlan gazdaságilag, az állatoknak pedig nincs elegendő életterük.

Gyimesi Gábor (Jobbik) támogatja az előterjesztést, mert a szempontból korrekt, hogy egy vizsgálatról szól, amely szerint csak akkor lesz a Tüskésréten állatkert, és csak akkor nyújtják be a fejlesztést remélhetően finanszírozó pályázatot, ha az megalapozott. Arra is felhívta a figyelmet, hoyg az értékes Mecsek-oldali részen álló állatkert területét nyilvánvalóan értékesítik, de azt tiltsák majd meg, hogy a jelenleginél nagyobb legyen a beépítés.
 
Tóth Bertalan javaslatát elutasították, az előterjesztést viszont megszavazták.
 
Véget ért a közgyűlési ülés, köszönjük olvasóink figyelmét!

15:15 - Vita a hátrányos helyzetről
 
A város esélyegyenlőségi tervéről vitatkoznak, a vita íve igen csak nagy, egyebek mellett arról is szó van, ki is a hátrányos helyzetű gyermek. Az előterjesztés egyébiránt arról szól, hogy a város nyert pályázati támogatást egy esélyegyenlőségi terv elkészítésére, készült egy, ezt fogadhatják el, és bízhatják meg a polgármestert azzal, hogy írja alá.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint az ilyen és ehhez hasonló tervekkel sokszor az a baj, hogy nem érik a céljukat, például nem jut el azokhoz igazából, akikért van, hanem, mondjuk, különféle pályázatíró és oktatásszervező cégeknél landol a pénz. A jobboldali politikus azt is kiemelte, hogy üdvözli a diszkrimináció mentességet, de reméli azt is, hogy az pozitív értelemben sem működik. Szomorúságát fejezte ki amiatt, mert Pécs azokat az oktatási azokat az intézményeket zárja be, ahol már volt hagyománya, és sikeres gyakorlata a hátrányos helyzetűek oktatásának. Szerinte az iskolák közösségi életét kell erősíteni, az iskola után és helyett csellengő gyerekeknek pedig olyan értelmes alternatívát adni, amellyel le lehet őket kötni, például sportolási lehetőséget.

Az előterjesztést elfogadták.

14:45 - Felgyorsult a közgyűlési munka
 
A szünet után szinte egymás után fogadták el a napirendi pontokat a képviselők. Ilyen a Leőwey Klára Gimnázium elköltöztetésével kapcsolatos előterjesztés (haladék az egyetemnek), avagy az önkormányzati létszámcsökkentés költségihez való állami hozzájárulásra történő pályázat benyújtása.

Csak néhány témánál volt kisebb-nagyobb vita. Például a hiteltörlesztések átütemezéséről szólónál. Lényegében arról van szó, amelyről már tavasszal döntöttek, hogy  nem kezdi meg Pécs a kötvénykibocsátás utáni tőketörlesztést, csupán a kamatokat fizeti még mindig, másfél év haladékkal.

 Ekkor dr. Tóth Bertalan azt hangsúlyozza, hogy 10,5 milliárdra emelkedett a város folyószámlahitele, amely miatt újból a közgyűlés elé kerül az egyszer már elutasított kamatemelés kérdése. Tóth azt sérelmezte, hogy a 2012-es költségvetési feltételek ismerete nélkül dönt a testület a hitelvisszafizetés átütemezéséről.

Nagy Csaba szerint bár lehet, hogy úgy látszik néha, hogy a bank diktál, ez azért nem teljesen így van, ráadásul figyelembe kell venni, hogy a megörökölt nagyon nehéz gazdasági-pénzügyi helyzetet kezelni kell, s ehhez nincs nagyon más mozgástere a városvezetésnek. Tóth Bertalan viszontválaszában arra emlékeztetett, hogy Páva Zsolt nem októbertől, hanem jóval korábban lett Pécs polgármestere.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint nem az oktatási ágazat (amelyre most lehet mutogatni) termelte ki a hiányt, hanem az előző és a jelenlegi kormány nem támogatja kellően azt. A bank olyan szerződést írt, amellyel szerinte kihasználja a város szorult helyzetét, s 2,2 százalékról 4 százalékra emelteti a kamatot. Úgy számolt, hogy lehet, hogy két év alatt hárommilliárd forint könnyebbséget kap a város, ám végül, összességében 1,5 milliárd forinttal többet kell fizetnie.

Az előterjesztést mindenesetre megszavazták, (és ismét eszünkbe jutott egy dal).

12:10 - Végleges: januártól drágul a menza
 
Tóth Bertalan (MSZP) kérte, hogy napolják el a térítési díjakról szóló előterjesztést, és szavazzanak róla decemberben, de ezt elutasította a közgyűlés. Az előterjesztést azonban elfogadták. Januártól 15 százalékkal drágul Pécsett az iskolai, óvodai közétkeztetés.

12:00 - 15 százalékkal drágulhat a menza
 
Moór Eszter (Fidesz), Pécs szociális bizottságának elnöke arról beszélt a pécsi menzákkal kapcsolatban, hogy a nyersanyagnorma-emelése szükséges a gyermekek és a működtető cégek érdekében is, mert nem jönnak ma már ki a 2008-as normaösszegekből.
 
Tóth Bertalan (MSZP) úgy fogalmazott, hogy a szíve szakad meg, hogy a gyerekek érdekében kell nyersanyagnormát emelni. (Tóth Bertalannak küldi a bama.hu szerkesztősége ezt a dalt:)

Az nem hangzott csak el szerinte, hogy ez azt jelenti, hogy drágulni fog a menza. Ám arról is beszélt, hogy ha elfogadják a menzákat működtető cégek panaszait, akkor miért is januártól él majd csak az emelés. Akkor miért nem már holnaptól vagy októbertől emelnek – kérdezte. Szerinte a következő vállalkozó érdekében kell most az emelésről dönteni. Szerinte érdemes lenne megvárni a decembert ezzel, mert a kormány tervei szerint már januártól az állam veszi át az intézmények működtetését.
 
Gyimesi Gábor (jobbik) József Attilát idézte (akit legnagyobb költőnknek nevezett), Hazám című versét: „Fortélyos félelem igazgat”. Arra válaszolt, amit korábban Tóth Bertalan vetett fel, miszerint vajon miért vállalja fel a városvezetés a népszerűtlen intézkedést.

Trombitás Károly (Fidesz) arra bíztatta a szocialista politikus, hogy ha van bizonyítéka arra, hogy a képviselőket hátsó szándék, valamely üzleti érdek kiszolgálása mozgatja, akkor tegye meg a szükséges feljelentést.

11:20 - Hosszas vita a jegyárakról, de elfogadták a brutális emelést
 
Amint azt várható volt, a PK Zrt. tarifáiról szóló előterjesztés megszavazása előtt hosszas, terjengő vita alakult ki a képviselői padsorokban.

Csizi Péter alpolgármester szerint emelni kell a három éve változatlan jegy- és bérletárakat, hogy a buszközlekedési cég működése stabil maradhasson. Amint arról ugyanis a Dunántúli Napló beszámolt, a pécsi városvezetés tervei szerint a  Pécsi Közlekedési Zrt. októbertől átlagosan 19,4 százalékkal emelné az árakat.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint el kellene halasztani a döntést, és új számításokra kellene kötelezni a PK Zrt.-t. Két dologra hívta fel a figyelmet. Hogy a közlekedési vállalatnál a legsúlyosabb költség az üzemanyag-költség, s hogy a buszokon a szegényebb emberek, a kisemberek utaznak, akiknek a bevételeik nem nőnek sosem az infláció mellett, míg Pécs az infláció többszörösével növelné a díjakat.

Tóth Bertalan (MSZP) a mostani városvezetés korábbi, a díjemelések elkerüléséről szóló álláspontjait idézte. Úgy véli, azért emelnek, mert épp nincs kampány, ahol ennek az ellenkezőjét ígérték.

Kóbor József (LMP) úgy vélekedett, hogy ha emelkednek a jegyárak, még kevesebben fognak buszozni. Szerinte egy minimális díjemelésre lenne csak szükség. S szerinte egy menetjegynek két járatra kellene érvényesnek lennie, mert sok esetben egy busszal nem éri el az ember Pécsett a végcélját. Szerinte féléves és éves bérleteket is be kellene vezetni. Ezt elutasították azzal, hogy épp ez kidolgozás alatt van a cégnél.

"Nem kell nekem,
Nem kell nekem,
Nem kell ilyen utazás!" - énekelte Kovács Kati 1980-ban:

Kővári János a témához kapcsolódva felvetette (és ezt el is fogadták), hogy dolgozzák ki a belváros közösségi közlekedéssel való elérésének lehetőségét.
 
A djíemelésről szóló előterjesztést végül 17 igen és 7 nem szavazattal elfogadták (nemmel az ellenzék szavazott).

10:20 - Újabb milliárdos kiadás? A közgyűlés elé már nem is hozták be

Egy rendkívül fontosnak tűnő új közéleti ügy is borzolhatja a jövőben a kedélyeket Pécsett, amelyet azonban eddig csak bizottsági szinten tárgyaltak, a közgyűlés elé nem is került ma be. Hogy miért, azt nem sikerült eddig kiderítenünk.

A Kossuth téri mélygarázs tulajdonjogi helyzetének rendezése tárgyában ugyanis a megbízó (Pécs Városa) és beruházó (az osztrák Wiipark) között pert megelőző jogvitás helyzet alakult ki.

Lapunk úgy tudja, hogy a Kossuth téri mélygarázs tulajdonjogát a város nem jegyeztette be, ahogy az a két fél közti szerződés szerint feladata lett volna. Ezt állítólag csak most vette észre a z építtető osztrák cég, s ezért pert fontolgat a várossal szemben, illetve ellentételezésként felvetették, hogy Pécs vásárolja meg a belvárosi kétszintes mélygarázst. Most emiatt a város – 4,2 millió forintért – egy szakértőt bíz meg azzal, hogy mérje fel, mennyibe is kerülhet reális áron a mélygarázs. Az építési költségekről azt lehet tudni, hogy mintegy bruttó 1,5 milliárd forintot tettek ki.

10:11 - Hol a Tettye Forrásház osztaléka?
 
Schmuck Roland arról beszél, hogy a Tettye Forrásház Zrt. megalapításakor, és a Pécsi Vízmű székházának elfoglalásakor okként a város vezetése azzal indokolta a szokatlanlépést, hogy a franciák 500 milliós nyereséget visznek ki az országból. Így elvárható, hogy az új vízmű-cég, a Tettye Forrásház ennyivel több pénzt hagy majd a pécsi önkormányzat kasszájában.

Mindemellett érdeklődéssel vették tudomásul tavasszal, a költségvetés elfogadásakor, hogy az 500 milliónak (ez pedig ugye csak az a rész, amit a franciák „kivittek”, a többi korábbi nyereségről szó sincs) csak a fele lett betervezve osztalék gyanánt, 250 millió. Az új terv azonban idénre csak 70 millióval kalkulálnak úgy, hogy a Tettye Forrásház eddig még nem fizetett osztalékot.

10:00 - Akciózza ingatlanjait Pécs

Módosítani kívánja a 2011-es költségvetést a város képviselő-testülete. Schmuck Rolandnál a szó, kinek egyik szeme sír, a másik nevet. Ugyanis – mint mondja – ő maga is javasolta a tavasszal, hogy a költségvetés bevételi oldalára betervezett ingatlaneladást gondolják át, hiszen a realitások szerint a 3,47 milliárd forintos ingatlaneladási terv nem lesz tartható. És az előterjesztés szerint a 3,47 milliárdot valóban csökkentenék, mégpedig 1,8 milliárd forintra. Schmuck viszont amiatt kesergett, hogy nem úgy csökkent a betervezett érték, hogy az eladásra kívánt ingatlanok listáját csökkenteték volna, hanem hogy az azon szereplő ingatlanok értékét csökkentették. Ami eszerint magyarul azt jelent, hogy az eddig eladni kívánt ingatlanok árát átlagosan nagyjából a felére vették.

09:50 - Új FB kell a mélygarázsokat építő cég élére

Kollektíve lemondott a Szigeti Garázs Kft. Felügyelőbizottsága, jelentette be az ülésen Schmuck Roland MSZP-s képviselő, aki maga is tagja volt az FB-nek. Az ok: az FB-tagok szerint a cég nem tájékoztatta őket a program állásáról. Javasolta ezért a fiatal baloldali politikus, hogy döntsenek ma az új FB felállításáról is.

09:45 - Tóth Bertalan: Páva Zsolt, a gyáva oroszlán

Zárt üléssel kezdődött a mai pécsi közgyűlési ülés. Jelenleg a napirend előtti felszólalásoknál tartunk. Tóth Bertalan, az MSZP pécsi frakcióvezetője kapta meg először a szót, aki a polgármester távollétéről beszélt. Páva Zsolt ugyanis szabadságon van, nincs jelen az ülésen, a levezető elnöki feladatokat Csizi Péter alpolgármester vállalta. Tóthnak erről egy híres mese, az Óz, a csodák csodája jutott eszébe.

Onnan is a gyáva oroszlán, aki meghátrál a feladatok elől, szerinte Páva Zsolt távolmaradásával hasonlít erre a mesebeli szereplőre. Arról beszélt ugyanis a baloldali politikus, hogy ezen a nagy jelentőségű közgyűlési ülésen nincs jelen a polgármester.

Az első őszi pécsi közgyűlési ülésen előreláthatóan 61 napirendi pont lesz, ám ha folytatódik az a tendencia, amely a nyári szünet előtti időszakot jellemezte, akkor számíthatunk arra, hogy fontosnak gondolt napirendek ma még lekerülnek az ülés programjáról, s még fontosabbak, mai benyújtással még felbukkannak.

Az étlap szerint ma viharos közgyűlési ülésre számíthatunk, hiszen ma szavazhatnak a városatyák a Pécsi Közlekedési Zrt-nél tervezett, október elsejétől életbe léptetni kívánt brutális mértékű tarifaemelésről is. A menetjegyek és a tanulóbérletek árát például 25 százalékkal kívánják drágítani.

Tárgyalni fognak mindemellett az idei költségvetés módosításáról, a határozatlan idejű szerződéssel kiadott bérlakások értékesítési feltételeinek módosításáról, a Pécsi Közterületfelügyelet Rét utcai székhelyének felszámolásáról, és a Búza térre, a Pécs Holding Zrt. épületébe való költöztetéséről. De a Zöld Állatkert-projekt ismertetésével a Mecseki ZOO jövőjéről, illetve arról is, hogy a PTE-nek – háromnegyed éves haladékkal – 2012. május 31-ig kell a Bőrklinika épületét és területét a megyeszékhely rendelkezésére bocsátania.

A PK Zrt.-nél történő viteldíjemelés mellett a pécsi óvodai és iskolai közétkeztetési díjak emelése is kiverheti az ellenzéknél a biztosítékot. Ott ugyanis januártól 15 százalékos drágítás jöhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!