Közélet

2010.08.03. 12:13

Megszépül a pécsi lakatfal

A pécsieknek szánt ajándékként rendbeteszi a két lakatfal környékét a görög kisebbségi önkormányzat és több helyi vállalkozás. Másfélmilliót költenek rá, szeptemberben adják át a megszépült turistalátványosságokat.

zsj (bama.hu)

A pécsi görög kisebbség és a Castrum-Pécs Kft. jóvoltából megszépül a pécsi lakatfal. A munkálatok jövő héten kezdődnek és szeptemberig tartanak majd - tudtuk meg a Pécsi Görög Kisebbségi Önkormányzat elnökétől, Georgiou Grigorisztól. "Várhatóan szeptember 18 és 25-e között lesz az ünnepélyes átadás, melyen jelen lesz a görög nagykövet is" - közölte az elnök.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szeptemberben megszépül a pécsi lakatfal (forrás: icwip.hu)
[/caption]

A beruházás összköltsége 1,6 millió forint, melyet a Castrum-Pécs Kft., a pécsi görög kisebbség és több magánszemély valamint vállalkozó adott össze. A lakatfal felett két táblát helyeznek majd el, ezeket a Zsolnay-gyár készíti el. Az egyiken a magánszemélyek, vállalkozók, cégek nevei lesznek, akik révén megújul a "szerelem fala" a másikon pedig az a felirat lesz olvasható: a pécsi görögök ajándéka.

A lakatfal eredete: városi legendák és a valóság

A Janus Pannonius utcában 1980-as évek elejétől helyeznek el lakatokat egy kovácsoltvas kerítésre. A már turistalátványossággá vált különlegesség eredetéről számtalan történet kering: állítólag volt, aki börtönéveinek asszociatív emlékeit próbálta így megosztani a helybeliekkel, mások ezen a módon tudatták titkos vagy titoktalan szerelmükkel, hogy a randi igenis meglesz vagy mégis elmarad. Ismerünk olyan embereket is, akik a Pécs iránti szeretetük megnyilvánulásának jeleként hagytak egy lakatot, az azóta már megtelt, ám a szomszédos részen újabb lehetőséget adó rácson.

Korábban a Dunántúli Naplónak sikerült megtalálnia azt a fiatalembert, aki annak idején az első lakatot helyezte el az amúgy a lakóépület stabilitását szolgáló vasrácson.

– Éppen végeztem a vegyipariban, aztán, mikor mentünk a kollégiumba a haverjaimmal, eszembe jutott, hogy nálam maradt a Rókus utcai labor szekrényének kulcsa, otthagytuk a rácson, mert nem akartuk tovább cipelni – mondta  Sümegi Tamás.

Az első lakatoló fiatalember igen őszintén hozzátette: esze ágában sem volt ezzel hagyományt teremteni. Nem tagadta, hogy meg sem ismerné már a saját lakatját. Arra viszont biztosan emlékszik, hogy TUTO-márkájú volt, és hogy a lakat kulcsát azonnal elhagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!