Közélet

2008.02.29. 20:35

Megszűnt a megyei gyermekkórház

Március elsejétől egyesült a megyei gyermekkórház az egyetem gyermekklinikájával, szombattól tehát a József Attila utcába kell hozni ügyeleti ellátásra az apróságokat.

Kozma Ferenc

Néhány térséget kivéve a baranyai gyermekellátás egésze mától a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájához tartozik. A két intézmény egyesült. Ha az szükséges, itt veszik fel az egyes osztályokra a betegeket, mind Pécsről, mind vidékről.

Minderről dr. Molnár Dénes, a klinika igazgatója tájékoztatta a lapunkat, hozzátéve, hogy a városi egészségügyi integráció első lépéséről van szó. Március 1-től a gyermekkórház tömbjét az egyetem átvette a Baranya Megyei Kórháztól, a tisztiorvosi szolgálat rábólintott az átalakítás tervére, a munkához a szükséges engedélyeket megadta. Így 56 ággyal bővült a gyerekklinika, s összesen 170 ágyával szolgálja a megye gyermekegészségügyét.

Molnár Dénes azt is elmondta, hogy a Nyár utcában működő egységek – a gyermekkórházban az utóbbi időben már csak a légúti-, fertőző- és vesebetegeket fogadták – addig ott maradnak, amíg a fogadásukra a gyermekklinikán a megfelelő körülményeket megteremtik. Ennek ellenére mától ott megszűnik az ambulancia és a betegfelvétel. A recepció a gyerekklinikán lesz, s a klinika dolga, hogy vagy aznap vagy másnap felvigye a Nyár utcába az említett fekvőbeteg osztályokra felvett betegeket. A teljes sebészeti ellátás, baleseti sebészeti ellátás, belgyógyászat, fül-orr-gégészet és diagnosztika a gyermekklinikán marad. Az egyesüléssel a kórház ötven dolgozóját 15 orvost és 35 nővért is átvették.

A tervek szerint egyébként a Nyár utcai épületek az egészségügy szolgálatában maradnak. Az egyetem a jelenlegi elképzelések szerint öt éven belül az egykori Gyermekkórház helyén komplex anya- és gyermekegészségügyi centrumot kíván létrehozni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!