Közélet

2010.09.16. 15:46

Megújul a 400 ágyas klinika

Összesen csaknem 12 milliárd forintból korszerűsítik a 400 ágyas klinikát, és sürgősségi osztályt építenek. A pécsi egészségügyi ellátás valóban XXI. századi lesz.

Nyaka Szabolcs (DN)

Meglett férfikorba ért a 400 ágyas klinika épülete, hiszen idén 42 éves, mondta a csütörtöki támogatási szerződés ünnepélyes aláírásán dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Alaposan megérett tehát a teljes korszerűsítésre, hiszen, mint az egyetem vezetője fogalmazott, jelenleg az épület méltatlan a betegekhez, az orvosokhoz, a személyzethez. Nem volt ez mindig így: amikor elkészült, Európa egyik legkorszerűbb klinikájának számított - ahogy ez a kortárs fényképekből készített videóból is kiderül.

Az egyetem már mintegy 4 és fél éve dolgozik azon, hogy az uniós pályázat révén átfogó modernizációt hajtson végre, de ez különböző okok miatt nem sikerült. A szerződés-aláírás viszont azt jelenti, hogy nem kell tovább pályázni, megvan a forrás, a közbeszerzések után elindulhat az építkezés.

Amely nagyszabású lesz, hiszen mint dr. Tóth Kálmán, a pályázat vezetője elmondta, összesen 25 ezer négyzetmétert érint a felújítás-építkezés, emellett további 1200 négyzetméteres az új sürgősségi betegfogadó osztály.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] 12 milliárdos felújítás - nézze meg a látványterveket
[/caption]

Dr. Bódis József rektor arra is felhívta a figyelmet, ez a program nem csak építkezésről, műszer-beszerzésről, hanem egy teljesen új rendszerű betegellátásról is szól. A beruházással a 400 ágyasban létrehoznak egy úgynevezett magkórházat, amelyben a klinikák szorosabb együttműködésben dolgoznak együtt, a hasonló profilú egységek egymáshoz térben is közelebb kerülnek.

Dr. Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója leszögezte, évtizedekre meghatározza a mostani, mérföldkőnek tekinthető beruházás a régió egészségügyének jövőképét. A főigazgató köszönetet mondott minden egyetemi dolgozónak, akik a pályázatban részt vettek, hiszen az elmúlt években hatvan változat készült. Lapunknak dr. Kollár Lajos elmondta, az építkezés alatt a betegellátás folyamatos lesz, csak több egység ideiglenesen máshová költözik, a pácienseket folyamatosan tájékoztatják majd.

Kétágyas kórtermek, új helikopter-leszálló

A beruházás során felújítják a 400 ágyas tömböt: kicserélik az elavult elemeket, az épület új hőszigetelést és burkolatot kap. Zömében két ágyas, magasabb komfortfokozatú kórtermek jönnek létre. Központi műtőblokkot – három emeleten kilenc műtővel – és központi intenzív egységet alakítanak ki.
Dr. Kollár Lajos főigazgató elmondta: új ágyak, bútorzat lesz és 1,5 milliárd forint értékben műszer- és eszközbeszerzés is lezajlik. A 11 milliárdos program befejezése 2013-ra várható.

A 400 ágyas udvarában új sürgősségi betegellátó osztályt építenek, ez további 700 millió forint. Áthelyezik a mentőhelikopter leszállóhelyét az épület tetejére, külön mentőbejáró lesz. Az egységben 13 ágyas megfigyelő, sürgősségi műtő és sokktalanító is létrejön. Ha a páciens állapota már indokolja, a klinikai osztályokra kerülhet. Ez a beruházás 2012-re készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!