Közélet

2014.02.12. 17:30

Megújul a Pécsi Zsinagóga

Újabb értékekkel gyarapodik a város, számos egyházi épület újul meg a közeljövőben. A fejlesztések közül kiemelkedik a Pécsi Zsinagóga felújítása.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A mintegy 400 millió forintos teljes költségvetésű Értékes Pécs program kiemelt elemeként a napokban megkezdődik a Pécsi Zsinagóga felújítása. Az erre a célra elnyert 92 millió forintot az épület belsejének renoválására fordítják, a munkálatok várhatóan egy éven át tartanak majd.

Mint Goldmann Tamás a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, az 1868-69-ben a hívek által épített, külsejében már megújult épület belső állaga leromlott. Nemcsak az idő múlása, hanem beázások is komoly károkat okoztak, ezeknek az elhárítása, illetőleg esztétikai helyreállítása lesz a felújítás célja.

Schönberger András rabbi arról tájékoztatott, hogy szándékuk szerint a forrásból futja majd többek között a tóra környezetének restaurálására, illetőleg az orgonaszoba rendbetételére is. Mint köztudomású, a zsinagógában működik az első gyártási számú, ugyancsak felújított Angster orgona, aminek a vakolatomlás miatt ugyancsak aktuálissá vált a tisztítása.

A projekt keretében elnyert, másik 19 milliós forrásból egy kiállítóteret is létrehoznak a zsinagógában, információs és multimédiás táblák, tévé és hangrendszer segítségével nyerhetnek betekintést az érdeklődők a zsidóság történetéből, kultúrájából.

A felújítás megkezdése kapcsán Hoppál Péter országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a Pécsi Zsidó Hitközség is csatlakozott az Értékes Pécs projekt egyházi partnereihez (Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Pécs-Belvárosi Református Egyházközség, Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség). Ilyen módon a város szemléletesen mutathatja majd be vallási értékeit az idelátogatók számára. Felmerült annak gondolata, hogy a turisták közös jeggyel látogathassák meg a megújuló zsinagógát, a szerb ortodox kápolnát és az ott található ikonosztázokat, az interaktív fejlesztésen keresztülmenő Cella Septichora Látogató Központot és Középkori Egyetemet, valamint a belvárosi és kertvárosi református értékeket bemutató helyszíneket. 

Jól halad a Pécsi Egyházmegye ingatlanfelújítási programja is - erről a csütörtöki Dunántúli Naplóban olvashat.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!