Közélet

2011.07.06. 16:35

Megújuló energiával fűthetik az ovikat

Az őszi tanévnyitóra befejeződnek az egymilliárd forintos összköltségű, nagy nyertes uniós pályázatnak köszönhető iskola- és óvodafejlesztési beruházások a szentlőrinci kistérségben.

Babos A. (Dunántúli N.)

Az oktatási-nevelési infrastruktúra fejlesztése azonban nem áll le: a Szentlőrinci Többcélú Kistérségi Társulás újabb, összesen 22,5 millió forint támogatást nyert el három óvoda energetikai korszerűsítésére – tudtuk meg Németh Norberttől, a kistérség területfejlesztési menedzserétől. A nagyjából 6-7 millió forint önerő hozzáadásával megvalósuló program illeszkedik a térség középtávú közoktatás-fejlesztési elképzelésébe, és tovább erősíti a feladatellátási helyek fenntarthatóságát.

Szentlőrinc az elmúlt év végétől geotermikus energián alapuló távhőszolgáltatást vezetett be. Az olcsó megújuló energia távhő formájában történő hasznosítása azonban csak nagyobb felhasználási volumen (panelházak és iskolák) esetén gazdaságos, ezért a szentlőrinci Arany János Utcai Óvoda földhővel történő fűtése hat darab, egyenként 100 méter mélyre fúrt hőszivattyú, és a hozzá kapcsolódó gépészeti technológia telepítésével valósul meg.

A közelmúltban elnyert támogatásnak köszönhetően Bükkösdön a hőszigetelésen és nyílászárócseréken átesett óvodában hasonló technológiával történik meg a jelenlegi szén- és faalapú fűtés kiváltása. Bicsérden a homlokzatában szintén megújult óvoda-épületben a kazáncsere mellett napkollektorokat telepítenek a napenergiával történő fűtésrásegítés, s a jövőbeni kedvezőbb energiaszámla érdekében. A fejlesztésekkel 2012 tavaszára készülhetnek el.

Babos A. (Dunántúli N.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!