Közélet

2008.06.07. 07:35

Megújuló utak és közterek: nehéz lesz közlekedni

Idén ősszel több beruházás elindulhat Pécsett, több pedig jelenleg is folyik. Ez a helyzet alaposan megnehezítheti a városi közlekedést, ráadásul nem egy-két hónapra.

Nyaka Szabolcs

Úgy tűnik, idén szeptember végére, október elejére több pécsi, az Európa Kulturális Fővárosa programmal összefüggő nagyberuházás kezdődhet el. Ezzel nagyjából egy időben magánerős fejlesztések is olyan szakba kerülnek, hogy már a konkrét építkezések lesznek láthatóak. Lapunk kérdésére Tóth Bertalan, Pécs alpolgármester elmondta, a jelenlegi állás szerint az EKF-kulcsprojektek közül a koncertterem és akár a Tudásközpont beruházása szeptember végén, október elején megindulhat. Emellett több köztér-rehabilitációs építkezés is megkezdődik a város különböző pontjain.

A magánberuházások közül a Kossuth téri mélygarázsnál a régészeti feltárás folyik, míg a Búza térre tervezett üzletház-létesítménynél a végén járnak ennek a munkának.

Noha januárban még úgy tűnt, ennél is több fejlesztés kezdődhet el, azok közül néhányról lemondtak, illetve csúszik (lásd mellékelt írásainkat). Azonban ennyi beruházás is „elég” lehet ahhoz, hogy ősztől meglehetősen nehézkessé váljon a baranyai megyeszékhelyen a közlekedés. Hiszen az építkezésekhez például anyagot kell szállítani, a közterek átalakításához pedig az adott területet értelemszerűen le kell zárni, a forgalmat el kell terelni.

Azt lapunk kérdésére Tóth Bertalan alpolgármester is elismerte, nem lesz könnyű, biztosan lesznek fennakadások.

– Sok-sok türelmet kérünk előre is a lakosságtól, mi pedig igyekszünk minden információt megadni, hogy minél kevesebb legyen a fennakadás – vázolta a politikus. Tóth Bertalan elmondta, még a nyáron a tervek szerint egy munkacsoportot állítanak fel, amelybe meghívják a rendőrség, a közútkezelő, a közterület-felügyelet, a Pécsi Közlekedési Zrt. szakembereit is. A lehetőségekhez képest a legpontosabb szervezési programot állítják össze, ha kell, akár napra bontva.


Dakos József, Baranya megye rendőrfőkapitánya azt közölte lapunkkal, folyamatos az információcsere a városházával most is a közlekedésbiztonsági tervezet kapcsán. A munkacsoport ülésén pedig a rendőrség az elképzeléseit, igényeit el fogja mondani, megfogalmazzák a saját javaslatukat is. A főkapitány kérdésünkre elmondta, várhatóan nem lesz több rendőr, hogy például forgalmat irányítson, de ami rajtuk múlik, azt el fogják végezni – ha kell, minden szükséges helyszínen ott lesznek.

A várhatóan ősztől fellépő dugók, elterelések természetesen nem csak az autósokat, hanem a buszokat használókat is érintik. Kerényi János, a Pécsi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, amint megkapják a részletes információkat a beruházások ütemezéséről, idejéről, a teljes, erre felkészült szakmai stábjuk rááll a kérdésre. A vezérigazgató szerint az már most is látszik, hogy szükség lesz elterelésekre, lesznek kellemetlenségek, de bízik abban, hogy az utasok megértőek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!