Közélet

2013.02.21. 09:19

MÉH-telepre vitték a bronzszobrot a polgármester utasítására Csertőn

A Szigetvár melletti Csertőn a polgármester asszony közmunkásokkal feldaraboltatta, majd MÉH-telepre vitette Rétfalvi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész Fiú mozdonnyal című bronzszobrát, amelyet az alkotó 1970-ben adományozott a Csertői Gyermekotthonnak – kaptuk a hírt egy helybeli lakostól.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Tény, hogy nem áll már a másfél méter magas, tömör bronzkompozíció az önkormányzat kerítéssel körülvett kis kerti részében, megkérdeztük hát az illetékes faluvezetőt, Patkó Béláné polgármester asszonyt, hogy mi történt. Ő úgy fogalmazott, valóban elvitette a szobrot a MÉH-telepre, mert korábban már megrongálták, és nem akarta, hogy újabb részei kerüljenek illetéktelen kezekbe. További információt viszont egyelőre nem kívánt adni az üggyel kapcsolatban.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szobrot Rétfalvi Sándor munkássága jelentős darabjának tartotta
[/caption]

– Engem a múlt hét végén, szombaton értesítettek a szobor eltűnéséről helybeli emberek, állítólag egyébként még tavaly októberben történt mindez, így hétfőn feljelentést írtam a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnak – mondta el a Dunántúli Naplónak Rétfalvi Sándor szobrászművész.

Aztán még szomorúan azt is hozzátette: – Volt már olyan, hogy köztérről illetéktelenek elvitték valamelyik művemet, Nagykanizsán például színesfémtolvajok ellopták, majd megsemmisítették egy szobromat, de olyan azért még nem volt, hogy mindez polgármesteri közreműködéssel történjen! Megjegyzem azt is, erről a szoborról nem lehetett semmit kézi erővel letörni és elvinni, csak legfeljebb géppel levágni. Amit nekem a jobban informált helybéliek még elmondtak, hogy talán ha 50 ezer forintot kaptak végül az összes bronzhulladékért. Nos, némiképp ezt is furcsállom, mert 160 centi magas tömör alkotásról van szó, ami testvérek között is legalább 150–170 kilót nyomott, márpedig a bronztörmeléknek 500 forint a kilónkénti ára, vagyis színesfémhulladékként is megért vagy 80 ezer forintot.

Rétfalvi Sándor kiemelte továbbá, hogy ennek a köztéri szobornak a jelenlegi értékét 16 millió forintban határozta meg a rendőrségi beadványában. Az eszmei értéke viszont pillanatnyilag még meghatározhatatlan – tette hozzá –, mivel bár már 70 év fölött jár, de azért még él. Elmondta azt is, hogy a Fiú mozdonnyal című kompozícióját alkotói munkássága igen jelentős darabjának tartja, így most már maga is nagyon izgatottan várja, hogy a rendőrség mit jelez vissza az üggyel kapcsolatban.

Azt egy nem hivatalos csertői forrásból tudjuk, hogy a szobrot állítólag azzal a felhatalmazással bontották el, hogy tulajdonképpen valószínűleg nem is műalkotás, hiszen nem szerepel az önkormányzati tulajdonú műkincsek hivatalos helyi jegyzékében. Mint kiderült, az is fajsúlyos érv volt, hogy nem tudni, mikor és miért került egyáltalán az önkormányzat épülete mellé az alkotás. Az is elhangzott, hogy miután lopkodják a részeit, sokkal jobban jár a falu, ha a mű mindenestől a MÉH-telepre megy, hiszen így a színesfém ellenértéke rögtön a közös kasszába kerül, nem pedig a fémtolvajokhoz.

A felszabadulási emlékműnek is nekimentek

ARRÓL MÁR többször is hírt adtunk, hogy temetői kriptákról súlyos fémelemeket visznek el a tolvajok. Az egyik első, rangos műalkotással kapcsolatban elhíresült színesfémtolvajt a pécsi Mecsek-oldalban lévő Niké-szobor megrongálójaként ismerhettük meg, pontosan az ezredfordulón. A volt felszabadulási emlékműnek, Makrisz Agamemnon alkotásának a megrongálója akkor bukott le, amikor újabb nagyméretű fémelemekért visszatért a tett színhelyére.

NAGY PORT kavart egy évvel később, hogy Bencsik István Kossuth-díjas szobrászművész egyik pécsi köztéri munkáját a Pécsi Tudományegyetem udvarán elcsúfították, egy másikat pedig elloptak, együttesen négymillió forintnyi kárt okozva. Mi több, a szétvert szobor egyik darabjával egy autót is alaposan megrongáltak.

PÉCSETT, A Böck J. utca egyik családi házának nyitott udvaráról 2003-ban lopták el a Schulek Frigyest ábrázoló, egy méter magas, bronzból készült szobrot, melynek 3 millió forint volt az értéke. 2007-ben újabb vandál tettként az Aradi vértanúk útjának sétányán két kőszobrot is megrongáltak.

A PÉCSI ókeresztény mauzóleum romjait védő korlátot szintén rendszeresen megrongálják, és a sírhelyet jelző fémbetűk is folyamatosan fogyatkoznak.

Már nyomoznak

Ami a Fiú mozdonnyal című csertői köztéri szobor eltűnésével kapcsolatos feljelentéseket illeti, a mű alkotójának, Rétfalvi Sándor szobrászművésznek a hivatalos feljelentéséről még nem tudtak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon, valószínűleg a napokban érkezhet meg a hétfőn elpostázott küldemény. Viszont az kiderült, hogy a Szigetvári Rendőrkapitányság egy másik beadvány nyomán már megkezdte a nyomozást a szoborral kapcsolatban, amit ismeretlen tettes ellen indítottak, hűtlen kezelés ügyében – tudtuk meg Mindenszky Nikolettától, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!