Közélet

2012.01.26. 07:32

Méltósággal, de szűk körben kívánják eltemetni a táskás hölgyet

Szűk körben kísérik utolsó útjára dr. Bánki Endrénét, Pécs közismert alakját, a táskás hölgyet.

S. G. (Dunántúli Napló)

Mint arról már beszámoltunk, az elmúlt héten otthonában elhunyt dr. Bánki Endréné. Az idős hölgy január tizedikén töltötte be a nyolcvanhatodik életévét. Ha néhány héttel ezelőtt a nevét említjük, minden bizonnyal kevesen mondták volna, hogy tudják, ki ő. Nem túlzás azonban azt állítani, hogy nincs olyan pécsi, aki előtt ne lenne ismert jellegzetes, két súlyos táskát cipelő alakja, erősen sminkelt arca, ősz hajkoronája.

Bánki Endréné dr. Fábián Györgyi évtizedeken keresztül, fáradhatatlanul, szinte változatlan külsővel járta a város utcáit, kereste fel megszokott helyeit – egy jelenség volt, amely a szűkebb uránvárosi lakókörnyezetéhez és a belvároshoz egyaránt hozzátartozott.

A haláleset kapcsán megjelent írásaink számtalan olvasót késztettek arra, hogy tollat ragadjanak, felemeljék a telefont, vagy bejegyzést írjanak hírportálunkon is olvasható cikkekhez. Sokan érdeklődtek a gyászszertartás helye és időpontja felől, és mi ígéretet tettünk arra, hogy amint információhoz jutunk, azt olvasóinkkal is megosztjuk.

A Pécsi Zsidó Hitközségtől megtudtuk, hogy hozzátartozóval is sikerült felvenniük a kapcsolatot, és a szükséges adminisztratív teendők lezárása után a lehető leghamarabb sor kerül a temetésre. A szertartás időpontjáról azonban nem kívánták tájékoztatni a nyilvánosságot. Szerdán a következő rövid közlemény érkezett szerkesztőségünkbe.

„A Pécsi Zsidó Hitközség dr. Bánki Endréné, lánykori nevén dr. Fábián Györgyit a közeljövőben a hagyományos zsidó szertartás szerint eltemeti. A család kérésére és a halott emléke méltóságának megőrzése érdekében a temetést szűk körben kívánjuk megtartani. A család és a Pécsi Zsidó Hitközség megköszöni a pécsi polgároknak a dr. Bánki Endréné halála kapcsán kifejtett részvétét, együttérzését.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!