Közélet

2015.08.02. 17:23

Menekülttábort építenek az egykori lőtér helyén Martonfán

Felháborodással fogadták szombaton reggel a faluban a kormány döntését, miszerint Martonfán menekülttábort létesítenek.

Hajdu Zsolt

Csémi Gabriella alpolgármester azonnal nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben aggályait fogalmazta meg a beruházással szemben. A falu lakói szombaton este a pécsi Széchenyi térre is szerveztek tiltakozó megmozdulást. A szombati falugyűlésen egyeértettek abban, hogy nem kérnek a táborból. Vasárnap délután Bosnyák András, Martonfa polgármestere a kormánytagoknak írt nyílt levelet. 

– Nem a befogadók létesítése ellen tiltakozunk, a döntés módja és tartalma az elfogadhatatlan számunkra. Miért egy lakott terület szomszédságában, közművesítetlen területen kell megépíteni a tábort, amikor több használaton kívüli, katonai létesítmény is van az országban? Miért az internetről kell megtudnunk, hogy menekülttábor építéséről döntött a kormány Martonfán? Miért nem előzte meg ezt semmilyen egyeztetés a helyiekkel? Ez nem csak a mi ügyünk, ez érinti a szomszédos falvakat, Pécset és az egész megyét is, nem tudjuk, hogy ki mit tervez a döntést követően? – vetette fel Csémi Gabriella.

Nincsenek megfelelő közművek a közelben

Az öt utcából álló kis faluban mindössze 220-an élnek, egy kisbolt és egy kocsma található itt, a csatornarendszer a mai napig nem épült ki. A 6-os úttól jó egy kilométerre lévő településre naponta csak háromszor jár be a busz, a bekötőút keskeny és rossz minőségű. A volt lőtér mindössze néhány száz méterre van a szélső házaktól, a megművelt és szépen gondozott kertekkel határos. A helyiek nem tudják, honnan oldják meg a leendő tábor áram, illetve ivóvízzel történő ellátását, mert a közelben lévő közművezetékeket nem ekkora kapacitásra tervezték.

Féltik az eddig elért eredményeiket

A 66 hektáros, egykori katonai lőtéren semmilyen közmű nincs, csak egy romház, a terület művelésre pont alkalmas lenne. Az önkormányzat már tíz évvel ezelőtt benyújtotta igényét a terültre, hogy mezőgazdasági művelés alá vonják. Egy pályázatnak köszönhetően a gépparkot is megvásárolták, azonban most a reményük is elvész a megművelhető földre. Féltik a környezetet, nem szeretnék, ha köztéri illemhely lenne a területből. Az elmúlt 2,5 évben piacot teremtettek a megtermelt zöldségeknek, eddigi munkájuk kárba vész, ha a kerteket károsodás érné.

Nyílt levél a Döntéshozóknak Martonfa polgármesterétől a menekülttáborral kapcsolatban

Tisztelt Döntéshozók, Tisztelt Kormánytagok!

Mint demokratikus úton megválasztott, a községe érdekeit védő polgármester fordulok Önökhöz. Önökhöz, akiket szintén a magyar emberek szintén demokratikus úton választottak azért, hogy az érdekeiket védjék.
Valóban a magyar emberek érdekét védik döntésükkel? Pécs, Pécsvárad, Komló és környéke lakosainak szempontjait figyelembe vették, amikor meghozták diktatórikus és ésszerűtlen döntésüket? Átgondolták azt, milyen hatással lesz a menekülttábor a térség mindennapi életére?
Én tisztában vagyok azzal, hogy Önök nem tudják a gyökerénél kezelni a problémát. Nem tudják a menekülteket azok országába irányítani, akik feldúlták életüket, hazájukat, és ezért menekülniük kell. Önöknek arra van ráhatása, hogy a már itt lévő migránsokat hova, hogyan helyezik el. Azzal is tisztában vagyok, hogy bármelyik települést szemelték volna ki, a reakciók hasonlóak lennének. de gondolkodjunk tiszta fejjel, nézzük az ésszerűség oldaláról a kérdést!

Hogyan szándékoznak megoldani az ivóvíz kérdést a táborban, mert ott nincs vízvezeték.
Hogyan szándékoznak megoldani a szennyvízelvezetést, mert csatorna sincs.
Hogyan szándékoznak megoldani az áram bevezetését, mert az áram sincs bevezetve.
Hogyan szándékoznak megoldani a fűtést, mert gázvezeték sincs.

Ja, hogy minden megoldható, ha van rá elég pénz?

Értesüléseim szerint eddig 8 000 000 eurót kapott Magyarország a menekültekkel kapcsolatos költségekre. Az nincs 2,5 milliárd Ft. Ehhez képest csak erre a 2 táborra több, mint 20 milliárdot akar költeni a kormány! Miből? A mi pénzünkből! Ha viszont a mi pénzünket költi, elvárjuk, sőt követeljük, hogy a beruházást költséghatékonyan hajtsa végre, hogy a közművek kiépítésére ne kelljen milliárdokat elpazarolni! Vannak laktanyák szerte az országban, közművesítettek, jóval kevesebb pénzből megvalósítható bennük menekülttábor. Vagy közműfejlesztő baráti cégeket akarnak megint zsíros megbízáshoz juttatni?
Arra kérem Önöket, mint felelős politikusokat: álljanak ez elé a 220 ember elé, nézzenek a martonfai családok szemébe, és úgy mondják el nekik, győzzék meg őket, hogy számukra semmilyen hátránnyal nem fog járni a menekülttábor léte otthonuktól néhány 100 méterre!

Joguk van hozzá, hogy első kézből kapjanak felvilágosítást azok, akiknek a terheket viselni kell!
És még valami: a pártpolitikát hagyjuk ki ebből! Vegyék tudomásul, hogy bárkinek, ismétlem, bárkinek a segítő kezét el fogom fogadni a falum érdekében!
Eddig nagyon sok segítséget kaptunk a Belügyminisztériumtól, a Nemzeti Művelődési Intézettől, a Munkaügyi központtól, most 2 és fél év munkája és ígéretes eredményei vesznek a semmibe. Nem értem…amit ad az egyik kéz, azt tönkreteszi a másik? Ennek mi az értelme?


Várom önöket egy fórumra a falum népével.

Tisztelettel
Bosnyák Attila András
Martonfa polgármestere valamint a Martonfai Közösségfejlesztő Szociális Szövetkezet vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!