Közélet

2008.02.24. 09:46

Mentő mizéria: egy koraszülött baba kálváriája

Csak harmadszori nekifutásra sikerült megfelelő rohammentőt küldeni a súlyosan beteg három hónapos kisbabához.

Balogh Zoltán

P. Zsófika tavaly november közepén született idő előtt, 25 hétre, 87 dekagrammal. Haza – Pécsváradra – idén február 6-án juthatott. Két nap múlva vissza kellett vinni a Pécsi Gyermekklinikára egy sérvműtétre. Szépen el is látták, akkor rendben zajlott minden, meséli az anya, Fejes Tóth Gabriella.

Február 13-án otthon, este felfedeztek a combján egy duzzanatot, a kislány hányt, kihívták az ügyeletes körzeti orvost, aki beküldte őket a klinikára. Ott a sebész megállapította, hogy nincs sérve, majd a belgyógyászaton állítólag azt mondták, hogy minden rendben, de ha ismét hányna a kislány, vigyék be újra.

Másnap reggelre, mondja az anya, Zsófika nehezen vette a levegőt, sokat bukott, a háziorvosi, soron kívüli beutaló nyomán ismét a klinika következett. A folyosón körülbelül három órát vártak, annak ellenére, hogy szóltak: a pici fullad, és négyszer szürkült el várakozás közben, kesereg Fejes Tóth Gabriella. Az orvosi vizsgálat vége: nincs fulladás, a gyerek csak köhög, az anya pedig ijedős, nem kell Zsófikát bent tartani, mert nem beteg.

Másnap késő délelőtt a kislány az édesanyja kezében elkékült, nem vett levegőt, nem dobogott a szíve, az anya azt mondja: olyan volt, mint egy rongybaba, és háromszor hozta vissza az életbe, míg a helyi ügyeletes orvos kiért. A doktornő még kétszer térítette vissza sikeresen, állítja Fejes Tóth Gabriella.

Az orvos hívta a mentőket, állítólag kihangsúlyozva, hogy egy két kilogrammos koraszülött babáról van szó. Az első mentő, az anya elmondása szerint, egy sima betegszállító volt, orvos nélkül. Újabb telefon, csaknem fél óra múlva, ezúttal rohammentő érkezett, két orvossal, ám nem csecsemőhöz méretezett műszerezettséggel. Ismét egy telefon – közben három orvos próbálta életben tartani a kislányt, míg befutott a koraszülöttmentő. Zsófikát a pécsi Gyermekklinikára szállították, az intenzív osztályra és azonnal lélegeztetőgépre tették. Az anya szervezetlenséget lát, szerinte már az első hívásra megérkezhetett volna a koraszülöttmentő.

A Pécsi Gyermekklinika igazgatója, Molnár Dénes profeszszor február 23-án arról tájékoztatott, hogy a kislányt annak idején csaknem három hónapos intenzív ellátás után tudták csak hazabocsátani a szülészeti klinikáról. Éretlen koraszülöttségéből adódóan Zsófika esetében krónikus tüdő- és szembetegség, valamint központi idegrendszeri betegség alakult ki. Február 6–15. között, járóbetegként hét szakorvos vizsgálta a klinikán, majd amíg a sebészeti osztályon feküdt, sem a felvételekor, sem a korábbi leletekben nem találtak légzési zavart. Ami az ambulan-
ciai várakozást illeti: minden belső erőfeszítés ellenére előfordul, hogy balszerencsés esetben akár több órát is várakozni kell, közölte a klinika hivatalos állásfoglalásában az igazgató.

Dr. Buda Péter régiós mentőfőorvos megkeresésünkre végighallgatta a február 15-én rögzített hívásokat. Ennek alapján lapunknak azt nyilatkozta: a mentők nem követtek el semmiféle mulasztást, a lehető legkorrektebbül jártak el minden tekintetben. Amennyiben bárki hivatalos panasszal, feljelentéssel élne velük szemben, annak a hanganyagot is a rendelkezésére bocsátják.

Zsófika továbbra is lélegeztetőgépen van, a Gyermekklinika igazgatójának tájékoztatása szerint állapota stabil, és folyamatosan javul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!